Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Zunanje bivalno okolje je potrebno prilagoditi uporabnikom, prav tako kot notranje. Knjižnim moljem je na kožo pisan počivalnik v mirnem senčnem kotičku vrta, mojstrom na žaru dih zastane ob veliki letni kuhinji, ljubitelji zabav ob bazenu pa bodo navdušeni nad elegantnimi modnimi sedežnimi garniturami in diskretno osvetlitvijo s svetlobnimi verigami.

Bivanje na prostem je prijetno predvsem zaradi pristnega stika z naravo, svežega zraka in sončnih žarkov. V mediteranskem in tropskem območju je prepletanje zunanjih in notranjih bivalnih površin vsakdanji pojav, s splošnim segrevanjem ozračja pa postaja tovrsten način bivanja vedno bolj priljubljen tudi pri nas. Nove hiše so pogosto zasnovane tako, da je bivalni prostor s pomočjo drsnih vrat mogoče povsem odpreti ter ga ob primernih vremenskih razmerah povezati z zunanjostjo. Alternativa tovrstni povezavi zunanjega in notranjega bivanja je ureditev zunanje dnevne sobe bodisi na terasi, vrtu ali balkonu. Sodobne zunanje dnevne sobe po udobju prav nič ne zaostajajo za notranjimi. Ponašajo se z udobnimi sedežnimi garniturami, fotelji, klubskimi mizami in tabureji. Tovrstni pohištveni kosi so izdelani iz tehnološko naprednih sodobnih materialov, ki so zelo odporni na obrabo in vremenske vplive. Lounge garniture so običajno iz različnih sestavljivih elementov, ki omogočajo prilagoditev kompozicije glede na prostorske omejitve in priložnost. Piko na i zunanji dnevni sobi dodajo kamin, svetlobne verige, lanterne, dekorativne blazine ter odeje, ki pridejo še kako prav ob hladnejših večerih. Zelo veliko vlogo v podobi zunanjega bivalnega prostora igrajo rastline, ki trenutno veljajo za enega bolj modnih dekorativnih dodatkov. Aktualne so bujne lončnice v elegantnih okrasnih loncih, velikokrat so dvignjene na policah in stojalih za rože ali pa celo visijo s stropa.

Preživljanje časa na soncu je zelo prijetno, zavedati pa se je potrebno tudi nevarnosti izpostavljanja sončnim žarkom. V primeru, da balkon ali terasa nima zagotovljenega naravnega senčenja je tega potrebno zagotoviti s senčniki ali tendami. Klasične senčnike s stojalom v sredini senčila so v zadnjih letih nadomestili sodobni modeli s konzolnim stojalom, ki omogočajo lažjo razporeditev pohištva ter so nastavljivi glede na pozicijo sonca, nekateri modeli pa imajo celo integrirano osvetlitev. Barvno naj bo senčnik usklajen z izbranim pohištvom in okolico.

Majhnost zunanjega prostora naj ne bo ovira za uporabnost in urejenost. Namesto velike vrtne garniture lahko manjšo teraso ali balkon opremimo z elegantno vrtno klopjo, ki jo dopolnimo z manjšo mizico in obložimo z mehkimi sedežnimi blazinami. V primeru pomanjkanja tlorisne površine se lahko odločimo za montažo viseče mreže, ki ne zavzame praktično nič prostora, hkrati pa omogoča udobno poležavanje.

Še eno opravilo, ki ga je poleti resnično prijetno opravljati na prostem je kuhanje. Letne kuhinje so v velikem porastu. Urediti si jo je mogoče na vrtu ali terasi, v pomanjšani verziji pa tudi na balkonu. Letno kuhinjo običajno sestavlja trpežen pult, izdelan iz betona ali keramike v kombinaciji z lesom. Zunanje kuhinje se ponašajo z vgrajenimi pomivalnimi koriti in hladilniki, srce letne kuhinje pa je brez dvoma žar. Trg ponuja pestro ponudbo žarov različnih velikosti, tehnologij in cenovnih razredov. Kot najenostavnejši za uporabo veljajo plinski žari, ki za segrevanje porabijo malo časa, ne proizvajajo veliko dima, so na pogled estetski ter enostavni za čiščenje. Kompromis je treba sprejeti pri okusu hrane, saj se zaradi pomanjkanja ognja izgubi prvinski priokus po dimu. Zadnja leta so zelo modni tako imenovani kamado keramični žari na oglje, ki v primerjavi s klasičnimi žari na oglje porabijo manj briketov in bolje zadržijo temperaturo, njihova slabost pa sta predvsem teža in višja cena. V kamado žaru pripravljena hrana je resnično sočna in okusna, tudi čiščenje je zelo enostavno. Za letne kuhinje bolj začasne narave je najbolj primerna izbira prenosni žar; bodisi plinski, električni ali na oglje. Prenosni žari so cenovno ugodnejši, hkrati pa so manj trpežni in bolj izpostavljeni obrabi. Pravim žar mojstrom ne zadošča zgolj ognjišče, za peko potrebujejo tudi primerne žar pripomočke, kot so kocke za prižiganje, čips za dimljenje, različne rešetke, vilice in prijemalke, v primeru slabega vremena pa pride prav tudi pokrivalo za žar.

Pri izbiri vrtne garniture je spekter trendov tako širok, da lahko vsak uporabnik najde popoln model za svoj okus. Prevladujejo sodobni minimalistični modeli vrtnih miz večinoma v trpežnih kombinacijah aluminija, stekla in lesa sivih ali rjavih tonov. Med vrtnimi stoli so zelo modni pleteni modeli iz ratana ali umetnih mas, zelo priljubljeni pa so tudi lahki zložljivi stoli. Večno aktualne so romantične bele vrtne garniture iz kovane kovine, ki s svojimi zaobljenimi linijami poosebljajo nostalgijo angleških vrtov. Kombiniranje kosov iz različnih pohištvenih linij razbije monotonost izgleda zunanje jedilnice ter ji doda osebno noto, v izogib neurejenosti pa velja izbrati kose v enotnem barvnem tonu.

Večje zunanje površine dopuščajo umestitev vrtnih ležalnikov in počivalnikov, ki so zelo dobrodošli ob bazenih in pod krošnjami dreves. Tehnološko izpopolnjeni materiali zagotavljajo trpežna ogrodja, ki kljubujejo neprijetnim vremenskim razmeram ter omogočajo oblikovanje kosov drznega, futurističnega izgleda. Ljubitelji sončnih žarkov lahko izberejo modele brez senčenja, na voljo pa so tudi modeli z integriranimi pomičnimi senčili in celo komarniki. Zelo priljubljeni so večji počivalniki elegantno zaobljenih linij, ki omogočajo prijetno druženje več oseb hkrati.

Eden pomembnejših gradnikov zunanjega ambienta je tudi osvetlitev. Zunanje luči so namreč funkcionalne tako za osvetlitev površin kot za odganjanje vsiljivcev; doprinesejo pa tudi k estetski vrednosti prostora. Pri izbiri zunanjih svetil se je potrebno izogibati modelom, ki svetijo v nebo, saj so veliki svetlobni onesnaževalci ter nepotrebni potrošniki energije. Bolj primerni so modeli, ki so umerjeni v tla ali kakšen predmet. Indirektna osvetlitev je odličen način za poudarek arhitekturnih detajlov zgradbe, rastlinje pa se s pomočjo primerne osvetlitve ponoči spremeni v pravo dekorativno skulpturo. Najbolj trajnostno naravnana so solarna svetila, ki se polnijo s pomočjo sončne energije. Vgradne talne svetilke lepo poudarijo dostop do hiše, večje stropne svetilke poskrbijo za dobro generalno osvetlitev zunanjih bivalnih prostorov, manjše dekorativne lanterne pa poskrbijo za diskretno romantično vzdušje. Med stili zunanjih svetilk so najbolj aktualni modeli minimalistično futuristične estetike ali pa svetilke starinskega izgleda navidezno obrabljenih tekstur.