V Sparu so izbranim izdelkom zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja tudi do 30 odstotkov in jim hkrati ohranili okus, ki vas bo še naprej navduševal. Tako bomo v enem letu Slovenci z izdelki, ki so jim v Sparu zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja, pojedli kar 15 ton sladkorja manj. Foto:
V Sparu so izbranim izdelkom zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja tudi do 30 odstotkov in jim hkrati ohranili okus, ki vas bo še naprej navduševal. Tako bomo v enem letu Slovenci z izdelki, ki so jim v Sparu zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja, pojedli kar 15 ton sladkorja manj. Foto:
Kokosov sladkor Spar Natur Pur: iz sladkega nektarja cvetov kokosove palme iz ekološke pridelave, fina karamelna aroma, primeren za slajenje napitkov, pripravo solatnih prelivov in domačega peciva.
Koprivna copatka z manj soli iz Pekarne Spar.
Tamara Simovič, osebna trenerka.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) odrasli Slovenci v povprečju pojemo 95 gramov sladkorja dnevno, kar pomeni okoli 34 kilogramov na leto. To pa je skoraj enkrat več od priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki vnos sladkorja za odrasle osebe omejuje na 50 gramov ali 10 čajnih žličk na dan. Pri tem Svetovna zdravstvena organizacija upošteva ves sladkor, ki je dodan hrani in pijači, ter sladkor, ki je naravno prisoten v medu, sirupu, sadnih sokovih ali sadnih koncentratih. Izjema je le sladkor, ki je naravno prisoten v sadju, zelenjavi ali mleku.

Sparova zaveza: manj dodanega sladkorja in soli

V skrbi za javno zdravje in spodbujanje zdravega življenjskega sloga so se v Sparu skupaj s strokovnjaki za prehrano in svojimi dobavitelji zavzeto lotili sprememb receptur izdelkov lastne trgovske znamke. Plod uspešnega sodelovanja je pester nabor prehranskih izdelkov z manj dodanega sladkorja in soli. V Sparu bodo z zavezo, ki je del njihovega trajnostnega delovanja Vse za lepši jutri, nadaljevali tudi v prihodnje.

Pestra ponudba izdelkov brez dodanega sladkorja

V Sparu si vsak dan prizadevajo upravičiti zaupanje kupcev. Zato so v okviru zaveze posebno pozornost posvetili ponudbi kakovostnih izdelkov brez dodanega običajnega belega sladkorja. Tako lahko v njihovih trgovinah že danes dobite koruzne kosmiče, polnozrnat misli, bio paradižnikovo kašo brez dodanega sladkorja, sadne kaše za otroke, ržene in polnozrnate hrustljave prigrizke, polnozrnate riževe in koruzne vaflje in še mnoge druge izdelke, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja, temveč samo naravno prisotne sladkorje. Poleg tega so poskrbeli tudi za raznoliko izbiro izdelkov blagovnih znak Spar, Natur pur in Veganz, s katerimi lahko nadomestite običajni sladkor. Namesto tega za slajenje jedi uporabite med, javorjev, rižev ali agavin sirup, rjavi trsni sladkor ali odličen kokosov sladkor.

Kruh in pekovski izdelki z manj soli

Tudi pri uživanju soli je podobno. Slovenci po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pojemo skoraj 12 gramov soli dnevno, priporočljivo pa je zaužiti do 5 gramov soli na dan. V Sparu so zato z zmanjševanjem soli najprej začeli v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček, ki vsebuje kar polovico manj soli kot običajen kruh (le 0,7 g v 100 g kruha). Velika novost je koprivna copatka, odlično pecivo, ki so ga razvili Sparovi peki in mu dodali za 30 odstotkov manj soli, kot ga ima običajno pekovsko pecivo. Okus koprivne copatke so obogatili s suhimi listi koprive, sončničnimi, lanenimi in sezamovimi semeni ter oljčnim oljem. Poleg tega so posebno pozornost namenili tudi problematiki transmaščob, zato vsi izdelki Pekarne Spar vsebujejo manj kot dva odstotka transmaščob v skupni vsebnosti maščob, kar je tudi priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije.

Začnite danes in naredite nekaj dobrega za svoje počutje

Poleg pestre in uravnotežene prehrane je treba poskrbeti tudi za redno telesno aktivnost. Zato Spar spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu in pitju zadostne količine vode. Skupaj z osebno trenerko so pripravili motivacijski program Začnem danes, ki ga lahko spremljate na Sparovi spletni strani, facebooku in instagramu (@spar.si). Pridružite se in naredite več za svoje dobro počutje.

Več na www.spar.si.