Oglasno sporočilo
Richarda Thompsona je revija Rolling Stone uvrstila med 20 najboljših kitaristov vseh časov.
Ukrajinske Dakh Daughter nekateri primerjajo s kultno britansko zasedbo The Tiger Lillies (foto: Tatiana Vasylenko).

Dodaj v

Na Bledu se začenja druga polovica glasbenega festivala Okarina

30. julij 2018 ob 08:39
Slovenija - Oglasno sporočilo

Festival Okarina vstopa v drugi teden. Po izjemnih nastopih skupin Bokanté, Gato Preto, Mokoomba in ostalih drugi teden prinaša še nekaj vrhuncev, med drugim nastope enega najboljših kitaristov vseh časov Richarda Thompsona, pa legend južnoameriške etno glasbe Los Mirlos ter ukrajinskega kabareta Dakh Daughters. Vsi koncerti bodo na blejski promenadi, začenjajo se ob 20.30, vstop na koncerte pa je, tako kot vsa leta, brezplačen.

Danes zvečer bodo nastopili franconski Deluxe, etno skupina, ki v svojo glasbo vključuje prvine rapa, ki ga je v kolektiv prinesla njihova pevka/reperka Liliboy. V torek bodo na odru z najlepšim razgledom nastopile legende južnoameriške etno glasbe Los Mirlos, katerih glasba se navdihuje v anglofonem psihedeličnem rocku in surf glasbi 70-ih let prejšnjega stoletja.

Prvega avgusta bodo na svoj račun prišli ljubitelji kabareta. Na festivalu bodo nastopile Dakh Daughters – ukrajinski glasbeni in gledališki ansambel, ki združuje sedem umetnic, ki igrajo različne instrumente ter pojejo v več jezikih in narečjih. Njihov glasbeni slog lahko opišemo kot mešanico ukrajinske ljudske glasbe z elementi rocka, punka in rapa. Nekateri kritiki njihov poetični slog in ekspresivno teatralno pretiravanje primerjajo s kultno britansko zasedbo The Tiger Lillies.

V četrtek pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji kitarskih zvokov. Na odru Okarine bo nastopil eden najboljših kitaristov vseh časov Richard Thompson, ki že več kot 50 let piše, snema in nastopa kot profesionalni glasbenik. Kariero je začel v britanskem etno rock bendu Fairport Convention, pozneje nadaljeval v duetu z nekdanjo ženo Lindo Thompson ter kot studijski in solo glasbenik. Nastopal ali snemal je z mnogimi drugimi glasbeniki, kot so David Byrne, Al Stewart, Sandy Denny, Robert Plant in The Blind Boys of Alabama. Leta 2010 so ga v reviji Rolling Stone uvrstili med 20 najboljših kitaristov vseh časov.

Na festivalu, ki se konča v nedeljo, bodo nastopili še romunski orkester Fanfare Ciocărlia, francoski saksofonist Guillaume Perret in egiptovska kraljica etno-hip hopa Natacha Atlas.

Zavod za kulturo Bled
Prijavi napako
Kazalo