Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

V okviru prizadevanj za zmanjšanje deleža alkoholiziranih udeležencev prometnih nesreč na slovenskih cestah AVP voznike skozi celo leto opozarja na tveganost vožnje pod vplivom alkohola, še posebej v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. V času nacionalne akcije pa bodo še intenzivirali svoje aktivnosti in organizirali številne preventivne dogodke, delavnice in strokovne mize.

Ne podcenjujmo vpliv alkohola, že en kozarec je preveč

Slovenci še vedno prepogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti. Dokler se ne pokažejo že vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, kot na primer zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru ipd., smo prepričani, da lahko sodelujemo v prometu. Vendar pa alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar zmanjša naše sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje,predvsem v kritičnih situacijah.

Zaradi prisotnosti alkohola v prometu smo ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu, zato moramo kot družba narediti korak v smeri, da skupaj rečemo NE alkoholu, drogam in drugim psiho-aktivnim snovem za volanom.

Letos že preko tisoč nesreč zaradi alkohola

Letos se je do konca septembra na slovenskih cestah zgodilo 1.078 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 14 oseb, 583 pa se jih je poškodovalo. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola so povzročili vozniki motornih vozil v starostni skupini med 25. in 34. leti, in sicer 255 prometnih nesreč, v katerih so umrli štirje udeleženci.

Naj bo martinovo zabavno, prevoz do doma pa varen

AVP poziva, da se vozniki vnaprej dogovorite, kako boste prišli domov z zabave, v nobenem primeru pa ne vozite vinjeni, pod vplivom drog ali drugih prepovedanih psiho-aktivnih snovi. Prav tako se ne peljite z voznikom, ki je užival tovrstna sredstva, ampak ga raje opozorite na tveganje. To je vaša skrb in tudi odgovornost. Z vožnjo pod vplivom alkohola namreč ne ogrožate le sebe, temveč tudi druge udeležence v prometu – pešce, kolesarje, voznike.

Bolj kot kazni se bojte, da lahko pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročite hudo prometno nesrečo in z njo vzamete življenje, sebi ali komu drugemu.