Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

alkohol, droge ali druge psiho-aktivne snovi ne sodijo v promet, opozarjajo tudi na Agenciji za varnost prometa. V času nacionalne preventivne akcije, ki poteka od 7. do 10. junija 2018, bodo vse udeležence v prometu na to še posebej opozarjali, s strani Policije in občinskih redarstev pa bo potekal tudi poostren nadzor.

Bliža se predpočitniški čas, počitnice in dopusti, ki za vse nas pomenijo manj obveznosti in tudi več zabave, ko ob brezskrbnem druženju pogosto pozabimo poskrbeti tudi za varen prevoz do doma. Uživanje alkohola je sicer najbolj problematično pri voznikih avtomobilov, pri katerih so posledice prometnih nesreč tudi najtežje, vendar pa je alkohol dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče tudi pri kolesarjih in pešcih.

Že en kozarec alkohola je preveč

Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti varnegasodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanja in presoje ter odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom.

Tega se premalo zavedajo predvsem mladi, neizkušeni vozniki, ki v povezavi še z drugimi dejavniki kot so vpliv vrstnikov, prehitra vožnja in dokazovanje, uporaba mobilnega telefona, vožnja ponoči in utrujenost lahko zelo hitro pripeljejo do zelo hudih posledic. Na Agenciji za varnost prometa zato pozivajo mlade in njihove starše, da je vožnja pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih snovi nesprejemljiva. Skupaj naj se dogovorijo, kako bodo na varen način prišli tudi domov z zabave.

Upoštevajte naslednja priporočila:

  • Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola niti drugih psiho-aktivnih snovi.
  • Ne peljite se z voznikom, ki je užival alkohol, ter ga raje opozorite na tveganje.
  • Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu.
  • Tudi pri pešcih in kolesarjih je alkohol dejavnik tveganja, saj je vsako leto nekaj pešcev in kolesarjev, ki so utrpeli hude posledice v prometnih nesrečah zaradi alkohola.
  • Če nameravate piti alkohol, poskrbite za varen prihod domov (avtobus, taksi …).
  • Alkohol pomembno vpliva na delovanje naših možgan, pri dolgotrajnem uživanju pa tudi resno ogroža naše zdravje.