Vijolična barva v sicer minimalistično kuhinjo vnese drznost. Foto:
Vijolična barva v sicer minimalistično kuhinjo vnese drznost. Foto:
Za večje površine velja izbrati nekoliko bolj umirjen vijoličen odtenek.

Barvo leta pri inštitutu Pantone izberejo kot simbolni odgovor na trende ter pereče dogajanje na svetu. Letošnja izbira odraža čas, ki kliče po iznajdljivosti in domišljiji; nagrajeni odtenek pa pooseblja dramatično provokativnost, edinstvenost in usmerjenost v prihodnost. Gre za globok odtenek vijolične barve, ki je že v zgodovinskem kontekstu imela kraljevski ter celo duhoven pomen. Provokativno vpadljiv ton ultravijolične nakazuje individualnost, drznost in preizkuša meje kreativnosti.

Zaradi svoje močne barvitosti ultravijolična ni najbolj enostavna barva za uporabo v interjerju. S svojim živahnim tonom kar kliče po pozornosti ter od uporabnika zahteva veliko samozavesti. Zlije se lahko tako s historičnimi kot modernimi ambienti, v prav vse pa vnese drzno eleganco.

Resnično predani ljubitelji ga lahko v večjih količinah uporabijo v obliki stenskih oblog, kuhinjskih elementov ali oblazinjenega pohištva. Močna kromatičnost Pantone barve leta 2018 poskrbi, da je vpadljiva tudi v manjših količinah; kar pomeni da imajo tudi manjši ultravijolični dekorativni dodatki v prostoru zelo vizualen učinek. Prostore je posledično mogoče stilsko osvežiti že z izborom vijoličnih zaves, dekorativnih vzglavnikov, stenskih regalov, vaz in drugih manjših dekorativnih dodatkov za dom.

Ultravijolična se odlično poda k črno beli barvni kombinaciji, svežemu minimalizmu ali povsem eklektičnim kolažem pohištvenih kosov. Vijolično barvo najbolj poudari kombiniranje s komplementarnim rumenim tonom kar je lahko za oči tudi moteče. V interjerju je velikokrat mogoče opaziti tudi v kombinaciji z zlatimi medeninastimi detajli, štukaturami, mogočnimi visečimi svetilkami in grafičnimi vzorci.

Pri praktični uporabi Pantone barve leta so dobrodošle tudi njene svetlejše, temnejše in manj barvite variacije, ki delujejo bolj umirjeno. Nežnejši toni zadržijo energijo barve; odvzamejo pa ji njeno intenzivnost ter so tako na pogled prijetnejši. Ultravijolično je v interjerje mogoče aplicirati tudi kot enega izmed tonov v potiskanem tekstilu; kar prav tako zmanjša njeno vpadljivost. Pri kombiniranju tekstilnih dodatkov ultravijolične barve se velja poigrati s kombiniranjem različnih tekstur, ki prostor popestrijo in mu dodajo globino.

Oglejte si še: Idejni nabor pohištva in dodatkov za dom v ultravijolični barvi iz Lesnine