S črnilom in zlatom – izvirna slovenska bibliofilska izdaja. Samo 500 ročno vezanih in oštevilčenih izvodov. Foto:
S črnilom in zlatom – izvirna slovenska bibliofilska izdaja. Samo 500 ročno vezanih in oštevilčenih izvodov. Foto:
false
Eleganca, zasanjan obraz, poetična melanholija. Iz italijanskega in francosko-flamskega slikarstva. Antifonarij, skupni del; Koper, kapiteljski arhiv, Ms 7; Nazarij iz Kopra in sodelavci, okoli 1425 in pozneje.
false
Listna fantazija, ena najlepših inicial Bernarda, odličnega kaligrafa in knjižnega slikarja iz samostana Stična. Življenje svetega Bernarda in drugih svetnikov; Ljubljana, Narodna in univerzitetna knjižnica, Ms 7; Bernard, Stična, okoli 1180.
false
Iniciale učinkujejo kot velika zlatarska dela. Gregor Veliki: Moralije o Jobu; Ljubljana, Nadškofijski arhiv, Ms 10; Heinrich Aurhaym in Jakob Chaczpek; Kranj, 1410–1412.
false
Obstranska slika ob pravnem geslu: Odposlanec naj bo zgovoren, ne pa »brez jezika«. Monaldo Koprski: Enciklopedija kanonskega prava Ljubljana, Narodna in univerzitetna knjižnica, Ms 33, okoli 1300.

V tej izvirni slovenski bibliofilski izdaji ddr. Nataša Golob, ugledna poznavalka srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva pri nas, odkriva manj znani, a izjemno zanimiv in raznovrsten svet, skrit za debelimi zidovi arhivov in knjižnic in nedostopen za obiskovalce. Izmed kar 6000 pregledanih rokopisov je izbrala najlepše in najbolj zanimive rokopise in knjige iz knjižnic in arhivov po vsej Sloveniji. Nazorne razlage dopolnjuje več kot 300 fotografij Marjana Smerketa in drugih fotografov.

Knjiga stran za stranjo odkriva zaklade burnih stoletij: ob slikah še nešteto zgodb, presenečenj in slogovnih fines. Predstavljajmo si roko z gosjim peresom ali s trstiko, pod katero nastanejo umetnine, polne fantazijskih in hudomušnih iskric, vitic in zavojev, zlatih cvetov …

Premaknimo se na samostansko dvorišče, kjer sušijo pergament ali pridobivajo pigment. Iz semen sončnic bodo dobili odtenke rožnate in vijolično rdeče barve, rumeno jim bo dal žafran, zeleno bodo stisnili iz peteršilja itd.

Mojstri so v upodobitve vpletali svoje razpoloženje in domišljijo. Prava parada risb je na prostih robovih rokopisov iz samostana v Stični. Takšne risbe so tudi rokopisna znamenja, predniki naših kazalk. In koliko zlata so uporabili ponekod, da delujejo njihove slike kot velika zlatarska dela.

Presenečenja so skrivale tudi platnice: na notranji strani lesenih deščic opazimo vrezana polja, namenjena hranjenju peresa oz. peres, očal ali križca. Notranjo stran hrbtne platnice knjige so spremenili celo v igralno polje za backgammon ...

Rokopisi, ki se lahko merijo s sočasnimi stvaritvami v Evropi

Poleg rokopisov za cerkvene in posvetne namene predstavlja razkošna knjiga tudi slikarstvo upravno-pravnih dokumentov in grbovnih rodbinskih plemiških listin, ki so tudi pomembna pričevanja zgodovine: njenega družbenega, pravnega in političnega dogajanja.

Bibliofilska izdaja knjige S črnilom in zlatom, ki bo izšla oktobra letos pri Mladinski knjigi, je prva celovita predstavitev te manj znane, tudi prezrte, a dragocene narodne dediščine. Dediščine, ki je hkrati tudi neizpodbiten dokaz, da slovenski ustvarjalci že več kot tisoč let soustvarjajo evropsko kulturo.

Vse o izdaji na http://www.scrnilominzlatom.mladinska.com/