Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Trendi oblikovanja kuhinj

Po dolgotrajnem trendu enega večjega bivalnega prostora, ki združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo je v zadnjem času mogoče opaziti ponoven porast samostojnih kuhinj. Verjetno je temu tako zaradi specifične rabe kuhinjskega prostora, ki ustvarja veliko nereda in vonja. Ločena kuhinja skrije neurejenost ter onemogoča širjenje vonjav, v nasprotju z laboratorijskimi kuhinjami preteklosti pa je sodobna različica večja, zračnejša ter pogosto vsebuje tudi prostor za manjšo jedilnico.

Pomembne estetski element kuhinje je kuhinjsko ozadje, ki igra vlogo dekorativnega dodatka. Modna so kuhinjska ozadja iz vodo odbojnih tapet, pisane keramike in celo starinskih ogledal, aktualni pa so tudi cementni premazi, kamnite obloge in montažne plošče. Pri izgledu kuhinjskih elementov so modne teksturirane matirane površine s tankimi linearnimi ročaji v obliki utorov ali ročaji industrijske estetike. Zanimiva novost je pojav spodnjih in zgornjih omaric v različnih barvah, modne pa so tudi omarice s steklenimi frontami. Večno moden slog opreme na področju oblikovanja kuhinj je podeželska klasika, ki očara z lesenimi teksturami in rustikalnimi linijami. V zadnjih letih so kovine toplih tonov praktično izpodrinile klasični srebrni krom. Medenina in baker s svojo bleščečo teksturo v prostor vneseta pridih luksuza, v kuhinji pa sta najbolj aktualna v obliki ročajev, pomivalnega korita in armature, okovja ter svetil.

Z vedno večjim številom dnevno uporabnih gospodinjskih aparatov kot so grelniki vode, sekljalniki in kavomati, je narasla potreba po shranjevalnem prostoru, kjer so aparati hkrati pospravljeni ter na dosegu roke. V sodobnih kuhinjah je mogoče opaziti shranjevalne niše, širše pulte in odprte police, ki omogočajo veliko dostopnih shranjevalnih površin. Na področju bele tehnike velja vodilo 'manj je več'. Vedno bolj aktualne so električne naprave, ki jih je mogoče 'skriti' v pohištvene elemente. Enotni kuhinjski bloki skrivajo vgradne hladilnike, pečice in drugo belo tehniko, modne pa so tudi potopne električne vtičnice in nape.

Oblikovanje kuhinj in najpogostejše napake

Ker kuhinja velja za enega najbolj finančno zahtevnih prostorov v domu se ga posledično opremlja oziroma prenavlja zelo redko. Zato velja pred nakupom dobro pretehtati možnosti, ki se ponujajo na trgu, funkcionalnost kuhinje pa naj vedno igra večjo vlogo od estetike! Pri zasnovi razporeditve kuhinje je najbolj pomembno, da razmislimo o naših potrebah ter prostorskih omejitvah, za najbolj realistično predstavo pa uporabimo spletno aplikacijo za 3D načrtovanje kuhinj. Glavni elementi – hladilnik, korito in štedilnik naj si sledijo v zaporednem ritmu, zagotoviti pa je potrebno tudi dovolj delavnih površin. Ena večjih napak pri zasnovi vgradne kuhinje je slabo izkoriščen prostor. Pogosto je mogoče opaziti slepe kotne omarice, neizkoriščen prostor nad hladilnikom ter nizke viseče omarice. Kotne omarice so s pomočjo rotirajočih elementov lahko povsem funkcionalne, nad hladilnik je mogoče umestiti večjo omaro, viseče omarice pa naj segajo do stropa. Pri izbiri mini ali blok kuhinje je smotrno investirati v spodnje omarice s predali, ki omogočajo večjo preglednost in enostavnejši dostop. Pomanjkanju delavnih površin se je mogoče izogniti z montažo izvlečnega pulta ali premičnega otoka. Velika napaka pri opremi majhnih kuhinj je izbira temnih barv, ki navidezno pomanjšajo prostor. Posebno v majhnem prostoru je veliko bolj primerna svetla barvna paleta, ki prostor vizualno poveča; k bolj zračnemu občutku pa še dodatno doprinese dobra osvetlitev.

Osvetlitev kuhinje

Kvalitetna osvetlitve za ključnega pomena za uporabnost kuhinje; najbolj funkcionalno pa je kombiniranje različnih tipov osvetlitve, ki omogočajo prilagajanje količine in lokacije svetlobe glede na trenutne potrebe. V kuhinji je brez dvoma najpomembnejša naravna svetloba, količino katere velja upoštevati pri načrtovanju kuhinje. Velikost kuhinjskega okna in njegova usmerjenost glede na stran neba zahteva drugačen pristop k načrtovanju osvetlitve. Potrebno količino svetlobe preverimo ob najbolj temačnih razmerah -zvečer ali na deževni dan- ter temu prilagodimo število in jakost virov svetlobe.

Pomemben tip osvetlitve kuhinje je generalna osvetlitev prostora, ki jo običajno zagotovijo stropne svetilke. Svetloba naj enakomerno razpršeno osvetli prostor ter ne ustvarja senc. Najbolje je izbrati svetlobo toplega tona, ki prostoru doda udoben domač pridih. Kuhinjski pult je namenjen najbolj delikatnim opravilom ter zahteva dodatno osvetlitev. Običajno je tovrstna osvetlitev izvedena s pomočjo LED trakov ali linijskih svetilk, umeščenih pod viseče elemente. V primeru, da visečih omaric ni je pult mogoče osvetliti s stenskimi reflektorji, ki svetlobo usmerjajo na delavno površino tako da ne slepijo oči. Kuhinjski otoki in zajtrkovalni pulti so običajno poudarjeni z dekorativnimi visečimi svetilkami drznih modnih oblik.