Foto: AP
Foto: AP
SPAR Vital Cornflakes za dober začetek dneva! Kosmiči imajo poleg nizke vsebnosti sladkorja in maščob še eno dobro lastnost: so vir prehranskih vlaknin. Te so pomemben del varovalne prehrane, zato jih zaužijmo vsaj 30 gramov dnevno. S hrustljavimi koruznimi kosmiči si pripravimo okusen zajtrk ali malico, dodamo jim lahko jogurt, mleko, sadje in oreške ter tako poskrbimo za vitalen začetek dneva.
: Ječmenov hlebček vsebuje le 0,7 g soli v 100 g kruha. Pripravljen je iz temne pšenične moke z dodatkom ječmena, ječmenovih kosmičev, sončničnih in lanenih semen.
Osebna trenerka Tamara Simovič.

Brez soli in sladkorja si danes mnogi sploh ne znamo predstavljati življenja. Vendar pa sladkamo in solimo preveč, veliko preveč. Delno zato, ker ta dva okusa povzročata občutek ugodja, delno pa tudi zato, ker presežke pogosto užijemo nevede, v pripravljenih izdelkih. To lahko privede do različnih težav, ki vplivajo na kakovost našega življenja. V Sparu se tega zavedajo, zato so kupcem ponudili drugačno izbiro: izdelke lastne trgovske znamke z manj in brez dodanega sladkorja ter z manj soli.

V Sparu so v sodelovanju z dobavitelji in prehranskimi strokovnjaki prevetrili recepture nekaterih priljubljenih izdelkov lastne blagovne znamke. Plod uspešnega sodelovanja je pestra ponudba izdelkov Spar z zmanjšano vsebnostjo sladkorja, ki bodo kupce še naprej navduševali s prepoznavnimi okusi. Še korak dlje so stopili z naborom izdelkov brez dodanega običajnega belega sladkorja. Že danes lahko na njihovih policah dobite koruzne kosmiče, ketchup s stevio, paradižnikovo bio kašo, polnozrnati musli z le naravno prisotnimi sladkorji in mnogo drugih odličnih izdelkov. Kot alternative običajnemu belemu sladkorju kupcem nudijo med, različne sirupe (agavin, rižev in javorjev), nerafiniran rjav trsni sladkor, kokosov sladkor, brezin sladkor (ksilitol) in izdelke iz stevie.

Manj soli v kruhu

Tudi pri uživanju soli radi pretiravamo. Slovenci po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pojemo skoraj 12 gramov soli dnevno, kar je znatno več od priporočenih 5 gramov. Velik delež zaužite soli dobimo z enim od osnovnih živil – kruhom. V Sparu so zmanjševanje soli najprej uvedli prav v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček, ki vsebuje za kar polovico manj soli kot običajen kruh (le 0,7 g v 100 g kruha). Velika novost je koprivna copatka, odlično pecivo, ki so ga razvili Sparovi peki in mu dodali za 30 odstotkov manj soli, kot ga ima običajno pekovsko pecivo. Poleg tega so posebno pozornost namenili problematiki transmaščob, zato vsi izdelki Pekarne Spar vsebujejo manj kot 2 odstotka transmaščob v skupni vsebnosti maščob, kar je priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije.

Kakovostne maščobe in vlaknine

V okviru svoje zaveze so šli v Sparu še korak dlje. Svoje kupce želijo ozaveščati o pomenu izbire kakovostnih maščob tako v izdelkih kot pri pripravi hrane in o uživanju prehranskih vlaknin v pestri in uravnoteženi prehrani. Zato so pripravili ponudbo izdelkov, ki vsebujejo omega-3- in omega-6-maščobne kisline v ugodnem razmerju. Med njimi sta tudi konopljino olje Spar Vital in Sparov namaz z repičnim oljem z omega-3- in omega-6-maščobnimi kislinami v razmerju 1:3.

Ne odlašajmo na jutri, začnimo danes!

Zaradi hitrega tempa življenja vse pogosteje zapostavljamo svoje dobro počutje in posledično zdravje. Zaradi obilice dela ne pozabljamo le na redno prehranjevanje, temveč tudi na pitje zadostne količine vode in ustrezno gibanje. V Sparu so zato v sodelovanju z osebno trenerko Tamaro Simovič pripravili 30-dnevni program, ki obsega različne vaje, nasvete in majhne skrivnosti, ki lahko naredijo veliko razliko. Program lahko spremljate na Sparovih profilih Facebook in Instagram. Pridružite se in naredite več za svoje dobro počutje!

Več na www.spar.si.