Foto: AP
Foto: AP
Konopljino olje odlikuje ugodno razmerje omega-3- in omega-6-maščobnih kislin (1:3). Dodajamo ga hladnim jedem in ga ne pregrevamo. Ima značilen nežen okus po oreščkih, zato je odličen pri pripravi solat in namazov, dodamo pa ga lahko tudi v smutije.
Slovenke in Slovenci bomo z izdelki, ki so jim v Sparu zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja, pojedli kar 15 ton sladkorja manj.
false
Nasvet osebne trenerke Tamare Simovič: Popestrimo rutino! »V vsakdanjo rutino vnesimo majhne spremembe: v službo pojdimo s kolesom ali peš, avtomobil parkirajmo na koncu parkirišča in ne pred vhodom, namesto dvigala pa raje izberimo stopnice. Ne pozabimo: če na delovnem mestu večino časa presedimo, si vzemimo kratke premore za razteg.«

Vse za lepši jutri, bodo negovali tudi v prihodnje.

Kruh in pekovski izdelki z manj soli

Kruh je v sodobni prehrani eden od pomembnejših virov soli. V Sparu so zato z zmanjševanjem soli začeli prav v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček, ki vsebuje za kar polovico manj soli kot običajen kruh, in sicer le 0,7 g v 100 g kruha. Velika novost je koprivna copatka, odlično pecivo, ki so ga razvili Sparovi peki in mu dodali za 30 odstotkov manj soli, kot ga ima običajno pekovsko pecivo. Okus koprivne copatke so obogatili s suhimi listi koprive, sončničnimi, lanenimi in sezamovimi semeni ter oljčnim oljem.

Izberimo kakovostne maščobe

V Sparu so posebno pozornost namenili kakovostnim maščobam. Na njihovih policah lahko izbirate med odličnimi hladno stiskanimi olji, kot sta laneno in konopljino, ali pa izdelki, ki vsebujejo kakovostne maščobe, kot je namaz z maslom in repičnim oljem. Zavedajo se tudi problematike transmaščob, zato vsi izdelki Pekarne Spar sledijo priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije.

Ste vedeli, da …


… odrasli Slovenke in Slovenci v povprečju zaužijemo 95 gramov sladkorja dnevno, kar pomeni okoli 34 kilogramov na leto? (vir: SURS) To je skoraj še enkrat več od priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, ki dnevni vnos sladkorja za odrasle osebe omejuje na 50 gramov.


… Slovenke in Slovenci priporočen vnos soli v povprečju več kot podvojimo? Namesto priporočljive čajne žličke oziroma 5 gramov na dan pojemo skoraj 12 gramov soli. (vir: NIJZ)

Vedno več izdelkov z vse manj dodanega sladkorja

V skrbi za javno zdravje in spodbujanje zdravega življenjskega sloga so se v Sparu skupaj s strokovnjaki za prehrano in svojimi dobavitelji zavzeto lotili sprememb receptur izdelkov lastne trgovske znamke. Plod uspešnega sodelovanja je pester nabor prehranskih izdelkov s tudi do 30 % manj dodanega sladkorja, ki navdušujejo z okusom. Posebno pozornost so posvetili tudi ponudbi kakovostnih izdelkov brez dodanega običajnega belega sladkorja in raznoliki izbiri naravnih izdelkov, s katerimi lahko nadomestite običajni beli sladkor.

Uravnotežena hrana ni dovolj – potrebno je gibanje!

Vsak začetek je težak, zato pri odločitvi za aktivnejši življenjski slog pogosto potrebujemo oporo. Da bodo prvi koraki lažji, so v Sparu skupaj z osebno trenerko Tamaro Simovič pripravili motivacijski program Začnem danes. Z njim spodbujajo aktiven življenjski slog, gibanje in pitje zadostne količine vode. Le pobrskajte po Sparovih profilih Facebook in Instagram, kjer najdete kopico praktičnih nasvetov!

Več na www.spar.si.