Osebna trenerka Tamara Simovič v Sparovem motivacijskem programu Začnem danes svetuje, kako priti z majhnimi spremembami do več vitalnosti. Foto:
Osebna trenerka Tamara Simovič v Sparovem motivacijskem programu Začnem danes svetuje, kako priti z majhnimi spremembami do več vitalnosti. Foto:
Na vsebnost dodanega sladkorja ne smemo pozabiti pri izbiri prigrizkov med obroki. Hrustljave žitne ploščice Spar Vital so v kombinaciji z lahkim namazom in svežo zelenjavo okusna malica.
Foto: AP

Vse za lepši jutri. Za več vitalnosti pa lahko poskrbite tudi sami – s tremi enostavnimi odločitvami.

1. Sprejmimo odgovornost za svoje počutje

Strokovnjaki za prehrano in zdravniki že več let opozarjajo na problematiko prevelikih količin zaužitega sladkorja in soli v zahodnem svetu, kar lahko vodi v slabšo kakovost življenja. Slovenija ni izjema, zato so v Sparu začeli s pomembno zavezo, s katero zmanjšujejo količino dodane soli in sladkorja v izdelkih lastne blagovne znamke. A zavezo k zdravemu moramo najprej sprejeti sami. Poleg zmanjšanega vnosa soli in sladkorja je pomembno tudi gibanje. Za lažji začetek so v Sparu pripravili motivacijski program Začnem danes, ki nam z nasveti in drobnimi namigi osebne trenerke Tamare Simovič nudi potrebno oporo pri oblikovanju uravnoteženih jedilnikov in urniku telesne aktivnosti.

2. Izberimo izdelke z manj sladkorja

Največ lahko storimo s spremembo prehranskih navad. Izogibajmo se dodajanju sladkorja jedem in pijačam, ki jih pripravljamo sami. V naglici bodimo pozorni tudi na že pripravljene izdelke z dodanim sladkorjem. Na pomoč so nam ponovno priskočili v Sparu, kjer so se skupaj s strokovnjaki za prehrano in svojimi dobavitelji zavzeto lotili sprememb receptur izdelkov lastne trgovske znamke. Plod uspešnega sodelovanja je pester nabor prehranskih izdelkov z do 30 % manj dodanega sladkorja, ki navdušujejo tudi z okusom. Posebno pozornost so posvetili tudi ponudbi kakovostnih izdelkov brez dodanega običajnega belega sladkorja in raznoliki izbiri naravnih izdelkov, s katerimi lahko nadomestite običajni beli sladkor.

3. Pozorno pri soli

Naš organizem se v razmeroma kratkem čas – v 8 do 12 tednih – brez težav prilagodi nižji vsebnosti soli v prehrani. Priporočljivo je, da količino dodane soli začnemo zmanjševati med pripravo jedi. Ko na primer kuhamo zelenjavo, riž, testenine ali krompir, vode ne solimo. Pri pripravi jedi sol zamenjamo z zelišči in začimbami, ki poskrbijo za aromatičnost. Izbrati pa moramo tudi ustrezne že pripravljene izdelke, še posebej kruh in pekovske izdelke, s katerimi zaužijemo velik delež dnevnega vnosa soli. V Sparu so zato začeli zmanjševati količino soli v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček in koprivno copatko z bistveno manj dodane soli, z razvojem podobnih izdelkov pa bodo v bodoče nadaljevali.

Če bi želeli za dobro počutje narediti še več, se pridružite programu Začnem danes, ki ga lahko spremljate na Sparovi spletni strani ali profilih Facebook in Instagram (@spar.si).

Več na www.spar.si.