Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo
Foto: Oglasno sporočilo

Po upokojitvi se lahko življenjski stil upokojenca močno spremeni, saj so že danes pokojnine v povprečju za več kot 40 % nižje od neto plače pred upokojitvijo. Na nastali primanjkljaj se v pokoju ne da več vplivati, zato je modro o tem začeti razmišljati že mnogo prej. četudi gre za manjše zneske, preko let prinese kupček privarčevanega denarja, ki nam bo ob upokojitvi veliko pomenil.

Danes nižja dohodnina, jutri višja pokojnina

Najboljša naložba za finančno varnost v pokoju je zagotovo dodatno pokojninsko zavarovanje. Gre za obliko varčevanja, ki varčevalcu v času varčevanja zagotavlja davčno olajšavo, po upokojitvi pa priskrbi dodaten dohodek. Davčno olajšavo si tako lahko zagotovite za varčevalne zneske v višini 5,844 % svoje bruto plače (največ 2.809 evrov letno).

Izjemna naložba v času nizkih obrestnih mer

Prav v času nizkih obrestnih mer je varčevanje v drugem pokojninskem stebru izjemna naložba. Pri Modri zavarovalnici lahko izberete varčevanje z zajamčenim donosom. Mlajši od 50 let pa se lahko odločijo tudi za bolj dinamične naložbene politike, kjer so pričakovani donosi višji, a naložbeno tveganje v tem primeru prevzemajo sami. Z varčevanjem v skladu življenjskega cikla se namreč naložbena politika prilagaja starosti: od bolj dinamične in pričakovano najbolj donosne v začetnem obdobju, do konservativne in varnejše v zrelih letih. Vse prihranke, ki jih za dodatno pokojnino namenite pred 50 letom, v Modri zavarovalnici investiramo pretežno v delnice. Do starosti 60 let se delež delnic začne zniževati, povečevati pa se začne delež bolj varnih naložb, kot so na primer obveznice. Zadnja leta pred upokojitvijo poskrbimo, da so vaši prihranki na varnem in varčujete v skladu z zajamčenim donosom, ki zaščiti v preteklosti ustvarjene donose.

Ne glede na to, katero naložbeno politiko izberete, pa je najvišji donos v resnici davčna olajšava. Za osebo s povprečno mesečno plačo v višini 1.000 evrov neto to pomeni kar 27 % donos. Na pokojninski račun boste vplačali 1.056 evrov, hkrati pa 284 evrov dobili povrnjenih pri obračunu dohodnine. Ko se boste upokojili in prihranke prejemali v obliki dodatne pokojnine, pa boste plačali dohodnino samo od polovice izplačila. A zaradi nižjih dohodkov po upokojitvi je ta obdavčitev minimalna in v povprečju letno znaša med 2 % in 8 %.

Hkrati je varčevanje fleksibilno – višino premije lahko kadarkoli spremenite ali z varčevanjem začasno prekinete, če vam življenjska situacija v določenem trenutku prekriža varčevalne načrte. Vsa privarčevana sredstva pa se vam še naprej plemenitijo z doseženimi donosi. Vsa sredstva so predmet dedovanja, kar pomeni, da v primeru najhujšega poskrbite tudi za finančno varnost vaših najbližjih.

Več kot 270 tisoč jih za dodatno pokojnino že varčuje pri Modri zavarovalnici. Pridružite se nam tudi vi. Zakaj bi imeli nekoč skrbi s prenizko pokojnino?

Ne pozabite si torej letos znižati dohodnine!

Akcija »Brez vstopnih stroškov«, ki jo Modra zavarovalnica pripravi vsako leto, je v polnem teku. Do konca leta si lahko tako še ugodneje znižate dohodnino in hkrati poskrbite za boljšo pokojnino.

Do 1.400 evrov prihranka
pri dohodnini

Osebni izračun vašega prihranka:
080 23 45
Spletni kalkulator
info@modra-zavarovalnica.si

Modra vam podari vstopne stroške

Do konca leta 2017 si lahko zagotovite posebno ugodnost - vplačilo brez vstopnih stroškov.

Varčevanje za prihodnost

Zaupa nam že več kot 270.000 varčevalcev. Dodatno pokojnino pa izplačujemo več kot 18.000 prejemnikom.

Potrebujete več informacij?

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na 080 23 45, od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro ali na info@modra-zavarovalnica.si.