Foto:
Foto:
false
false

Kako potrošniku zagotoviti varno pridelano, predelano in distribuirano živilo, je eden izmed najpomembnejših izzivov za vse, ki sodelujejo v prehrambni verigi. V neskončni ponudbi živil je pomembno, da so varna in da ne vsebujejo škodljivih mikroorganizmov, nepotrebnih kemičnih sestavin, nedovoljeno količino pesticidov in aditivov ali pa fizičnih primesi, kot so različni trdi delci. Sami moramo poskrbeti, da uživamo za nas zdrava živila v primerni količini.

Varna prehrana postaja vse pomembnejši dejavnik
Pozornost javnosti glede varne hrane se hitro povečuje. Že najmanjša zastrupitev ali okužba, kaj šele resno ogrožanje življenj zaradi oporečnih živilskih izdelkov, lahko nepopravljivo škoduje tudi ugledu blagovne znamke in s tem tudi podjetju, ki to živilo proizvaja. Konkurenčne prednosti, ugled in poslovna uspešnost podjetja se namreč gradijo na kakovosti proizvodov in storitev ter zaupanju kupcev. Velike evropske in svetovne trgovinske mreže so zato že pred časom začele zahtevati od svojih dobaviteljev, ne samo da uvedejo sistem zagotavljana varnih živil v svoj proizvodni proces, ampak da to tudi dokažejo s certifikatom neodvisne certifikacijske institucije.

Sistemi zagotavljanja varnih živil

Da so živila varna v celotnem procesu »od njive do mize«, skrbijo sistemi zagotavljanja varnih živil. Pridobljeni standardi na področju predelave hrane potrošnikom zagotavljajo, da je hrana kakovostna ter neoporečna. Sistemi torej zagotavljajo, da ne bi prišlo do bolezni in zastrupitev s hrano ter do neobvladljivih posledic zaradi neobvladovanja postopkov v pripravi hrane.

Področje varne hrane je urejeno s številnimi standardi, ki se nanašajo na različne dele predelovalne verige. Pri tem se najbolj pogosto uporabljajo standardi ISO 22000, FSSC 22000, IFS (International Food Standard), BRC (British Retail Consortium) in drugi.

Osnova je sistem HACCP

Osnova vsem standardom na področju živil je sistem HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), metoda za zagotavljanje varne hrane v celotni prehranski verigi, od pridelave surovin do končnega izdelka. Njegovo bistvo je, da potrošniku zagotavlja, da je hrana varno prispela do njega. Organizacija, ki ima certificiran sistem HACCP, lahko javnosti izkaže, da je bil sistem vodenja varnosti živil pregledan s strani strokovno usposobljenih presojevalcev in pod nadzorom neodvisne institucije. Poleg tega certifikat vzpodbuja organizacijo k neprestani nadgradnji in izboljševanju sistema zagotavljanja varnih živil.

Certifikat ISO 22000 kot nadgradnja sistema HACCP

ISO 22000 predstavlja rešitev za poenotenje mednarodnih standardov za zagotavljanje varnih živil. Združuje vse zahteve sistema HACCP, poleg tega pa še pravila dobre poslovne in dobre higienske prakse, sledljivosti ter označevanja živil. Standard je uporaben v vseh fazah prehranske verige.

Organizacija, ki je v katerem koli členu prehranske verige, in pridobi certifikat:

  • vzpodbuja neprestano nadgradnjo in izboljševanje sistema zagotavljanja varne hrane;
  • izkazuje odgovornost in odnos do potrošnika, da na krožnik dobi varno hrano;
  • zbuja zaupanje v očeh javnosti, odjemalcev in nadzornih organov;
  • dviga svojo konkurenčno prednost na trgu in na javnih natečajih.

SIQ je pooblaščena organizacija za neodvisno certificiranje na področju zagotavljanja varnih živil. Sledimo trendom na področju zagotavljanja varne hrane v celotni prehranski verigi ter spremljamo nova tveganja in metode obvladovanja procesov, povezanih z varnimi živili.

Več informacij o sistemih zagotavljanja varnih živil najdete na spletni strani www.siq.si.