Foto:
Foto:

Kljub temu, da se je z dejavnostmi teh podjetij začelo trgovati na borzi šele pred kratkim, je morala uprava Ferrarija že februarja odločiti, da se nagradijo njeni delničarji z letno dividendo v višini skoraj 0,51 $ na delnico, kar je zelo dobro za donos v višini 1,1%.

Brezplačnih 50 € lahko prevzamete tukaj.

Poleg prestiža,ki ga prinaša sama blagovna znamka, so delnice Ferrarija zanimive predvsem zaradi zvestih kupcev avtomobilov blagovne znamke Ferrari. Bogate posameznike, ki kupujejo tako drage avtomobile, ekonomske krize prizadenejo redkeje kot srednji sloj prebivalstva. Prodaja se izvaja po principu naročil nekaj mesecev v naprej in je zelo stabilna. Podjetje Ferrari ima tudi izjemno dobre obete za rast, ki ni odvisna od stanja globalne ekonomije.

Podjetju Ferrari najbolj koristi ekskluzivnost. Glede na to, koliko vozil proizvedejo letno, ima ta proizvajalec luksuznih avtomobilov neverjetno moč pri določanju cen. Do leta 2018 ima podjetje v načrtu, da na trg lansira en novi model avtomobila na leto. Do leta 2018 bo po načrtih proizvodnja ostala pod 7.000 vozil letno, po tem obdobju pa bo, v kolikor bodo pogoji ustrezni, proizvodnja narasla na 10.000 vozil letno.

Wall Street predvideva, da obstaja možnost, da bo dobiček na delnico do leta 2018 znašal 2 $.

Leta 2015 je Ferrari skoraj 73% vseh prihodkov ustvaril s prodajo rezervnih delov in športnih avtomobilov. Za primerjavo, v letu 2014 je ta procent znašal 70%.

Seveda se tudi podjetje, kot je Ferrari, srečuje s tveganji pri svojem poslovanju. V kolikor dirkaška ekipa Ferrarija v tekmovanju Formule 1 začne zaostajati za konkurenco, bi to škodilo ugledu znamke Ferrari, kar bi se verjetno odrazilo v številu naročil.

Trenutno kaže, da podjetje dobro opravlja svoj posel s strategijo majhne proizvodnje. V kolikor bo povpraševanje še naprej raslo, bi Ferrari lahko povečal cene svojih avtomobilov in s tem povečal profitabilnost, kar so sanje vsakega podjetja.

Brezplačnih 50 € lahko prevzamete tukaj.

Trenutna cena delnic se giblje okoli 41 $ po delnici in po navedbah Wall Street Journala bi cena do konca leta lahko znašala 56 $, pravijo v Fortrade-u.

Fortrade Ltd je avtoriziran in reguliran v Veliki Britaniji s strani FCA (Financial Conduct Authority) pod licenco številka 609970.


Produkti Contracts for Difference (CFD-ji) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete.To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma navajanja k transakcijam v kakšnem koli finančnem instrumentu. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Fortrade ne prevzema odgovornosti za kakršno koli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršne koli nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.