Ptujsko rdečo čebulo v tradicionalnih vencih po 12 čebul zdaj dobite v Sparu. Foto:
Ptujsko rdečo čebulo v tradicionalnih vencih po 12 čebul zdaj dobite v Sparu. Foto:
Aleksandra in Matjaž Čeh iz Podvincev, kot tretja generacija ponosno vodita svojo kmetijo.
Aleksandra in Matjaž Čeh iz Podvincev, kot tretja generacija ponosno vodita svojo kmetijo.
Za okusne domače jedi uporabimo avtohtoni sorti čebul belokranjko in ptujsko rdečo.
Za okusne domače jedi uporabimo avtohtoni sorti čebul belokranjko in ptujsko rdečo.
Čebula belokranjka se tako kot ptujska rdeča čebula dobro skladišči. Hranimo jo v suhem in zračnem prostoru, ne v hladilniku.
Čebula belokranjka se tako kot ptujska rdeča čebula dobro skladišči. Hranimo jo v suhem in zračnem prostoru, ne v hladilniku.
false

SPAR Kot nekoč bogatejša za ptujsko rdečo čebulo in belokranjko

Čebula je pomemben del človeške prehrane že tisočletja. Cenili so jo stari Egipčani, Etruščani, častili so jo stari Grki in Rimljani, v naše kraje pa naj bi jo po starih legendah prinesli Turki. Danes si najbrž nihče ne more predstavljati naše kulinarike brez te aromatične vrtnine, a šele v zadnjem času spet prepoznavamo izredno kakovost naših avtohtonih sort, ptujske rdeče in belokranjke – tudi po zaslugi projekta ohranjanja in promocije slovenskih avtohtonih sort vrtnin SPAR Kot nekoč.

S Ptujskega polja za SPAR Kot nekoč

Ptujska rdeča čebula je naša prva sorta vrtnin z zaščiteno geografsko označbo. Na Ptujskem polju jo pridelujejo že več kot dvesto let in v tem času so se v teh krajih razvili in obdržali številni običaji, kot je pletenje kit ali vencev s po 12 čebulami, ki predstavljajo po en mesec. Pravijo, da če v vencu ena čebula zgnije, to pomeni, da bo tisti mesec še posebej slabo vreme. Lep venec čebule je lahko tudi okras doma in lepo tradicionalno darilo, izdelek, ki je v ponos ne le pridelovalcu, ampak tudi kupcu.

Za SPAR Kot nekoč so ptujsko rdečo čebulo pridelali izkušeni kooperanti Kmetijske zadruge Ptuj, ki jo spletajo v tradicionalne vence. Med njimi sta tudi Aleksandra in Matjaž Čeh iz Podvincev, ki kot tretja generacija ponosno vodita svojo kmetijo.

Odlične domače jedi s ptujsko rdečo čebulo

Ptujsko rdečo čebulo pridelujejo na Ptujskem polju že več kot dvesto let in v tem času so se v teh krajih razvili in obdržali številni običaji, kot je pletenje kit ali vencev s po 12 čebulami, ki predstavljajo po en mesec. Pravijo, da če v vencu ena čebula zgnije, to pomeni, da bo tisti mesec še posebej slabo vreme. Čebula ima zmerno oster okus in močan vonj po čebuli. Ker pri kuhanju hitro razpade, je odlična izbira za golaž, pasulj in druge domače dobrote na žlico.

Spar v okviru ohranjanja avtohtonih slovenskih sort SPAR Kot nekoč pridelovalcem okusne lokalne zelenjave jamči 100-odstoten odkup, vam pa pristen in domač okus. S svojo izbiro lokalne zelenjave SPAR Kot nekoč pomagate ohranjati avtohtone slovenske sorte, našo neprecenljivo dediščino, tudi vi.

Medtem na njivah ob Kolpi ...

Na drugem koncu Slovenije, na gribeljsko-krasinskem polju, so skozi stoletja pridelave razvili precej drugačno sorto čebule, ki pa je prav tako izredno kakovostna. Tudi gribeljski žbul ali čebula belokranjka je že več kot stoletje iskano in cenjeno blago ne le v bližnji Metliki in Črnomlju, ampak tudi onstran Gorjancev, na Kočevskem in tudi na Hrvaškem. Tudi gribeljski žbul tradicionalno spletajo v lepe zlate kite; nekdaj po ducat čebul, po drugi svetovni vojni pa so jih začeli spletati po deset.

Za ostrino gribeljski žbul poskrbi

Gribeljski žbul ali belokranjka je lepe slamnate barve. Čebulice so majhne do srednje velike in značilno podolgovate. Mesnati luskolisti so beli, njihova povrhnjica je brez barve. Čebula je dokaj ostrega okusa, zato lahko majhna glavica gribeljskega žbula jedi da več okusa in ostrine kakor velika in debela čebula kakšne hibridne sorte. Belokranjko so za SPAR Kot nekoč pridelali pri podjetju Darsad s Kozjanskega, ki Sparove police oskrbuje tudi z drugimi vrtninami in sadjem iz integrirane pridelave.

Namig za hitro pripravo prigrizka

Za malico ali hiter prigrizek, ko nas presenetijo gosti, lahko pripravite okusne kruhke s čebulo. V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo čebulo (približno 100 g). Večji paradižnik – lahko izberemo avtohtono sorto paradižnika val – narežemo in ga dodamo čebuli. Vmešamo čajno žličko medu, balzamični kis, baziliko in solimo ter popramo po okusu. Omako dušimo približno 10 minut, lahko tudi več, odvisno od tega, kako mehek paradižnik želimo imeti. Narežemo kruh in ga obložimo s čebulno-paradižnikovo omako, potresemo z narezano mocarelo in okrasimo s svežimi listi bazilike. Uživajte v okusih avtohtonih slovenskih sort zelenjave SPAR Kot nekoč.

Ne spreglejte!

Izbiro vrtnin SPAR Kot nekoč te dni že dopolnjuje tudi avtohtono slovensko zelje, sorte emona. Zelje je izvrstno za svežo rabo in kisanje.