V soboto bo nastopil mozambiški funk-etno dvojec Gato Preto. Foto:
V soboto bo nastopil mozambiški funk-etno dvojec Gato Preto. Foto:

V petek zvečer boste lahko obiskovalci festivala prisluhnili glasbenici in pevki Manou Gallo, ki ohranja bogato dediščino svojega plemenu Djiboi in jo povezuje s funk, jazz, soul in blues ritmi v večplastne glasbene kolaže, ki prinašajo nebrzdano veselje in groove ritme.

V soboto bo na odru z najlepšo lokacijo v Sloveniji nastopil duet Gato Preto (portugalsko za črne mačke), čigar glasba združuje od funka favel v Riu de Janeiru do groova južnoafriških townshipov in angolskih kuduro-tehno hibridov. Zasedbo sestavljata Lee Bass, skladatelj in aranžer, in mozambiška MC-jka Gato Misteriosa.

V nedeljo pa se na Okarini obeta eden od vrhuncev festivala – nastop superskupine Bokanté – pomeni »izmenjavo« v kreolščini, jeziku mladosti vokalistke Malike Tirolien, ki je odraščala na karibskem otoku Guadalupe. Zdaj živi v Montrealu, obdana z osmimi glasbeniki s štirih celin. V zasedbi so kitaristi, ki so vsi prejeli že po dva grammyja – Michael League, Chris McQueen in Bob Lanzetti (vsi člani zasedbe Snarky Puppy), tolkalska legenda Jamey Haddad, mojster pedal in lap steel kitare Roosevelt Collier in nenadomestljiva tolkalca André Ferrari in Keita Ogawa , skupaj sestavljajo raznolik ansambel, bogat z ritmi, melodijo in dušo.

V ponedeljek, ko se na Okarini začenja drugi festivalski teden, pa bo na odru na blejski promenadi nastopila franconska zasedba Deluxe. Več o programu na www.festival-okarina.si