Foto: Arso
Foto: Arso

Arso je analiziral temperature zraka glede na povprečje primerjalnega obdobja med letoma 1991 in 2020.

Foto: Arso
Foto: Arso

Glede na to je bil letošnji oktober najtoplejši vsaj od leta 1950. Z odklonom 3,8 stopinje Celzija je za 0,7 stopinje prehitel drugi najtoplejši oktober, ki je bil lanski. Z odklonom 2,7 stopinje mu sledita oktobra v letih 2001 in 1966. Najhladnejši je sicer bil oktober leta 1974 (odklon minus pet stopinj Celzija). Bolj vroče je bilo po vsej državi, še posebej na Dolenjskem, v Kamniških Alpah in na območju Štajerske med Ptujem in Velenjem.

Oktobrska povprečna temperatura od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja narašča. V tem tisočletju smo imeli 14 nadpovprečno in 9 podpovprečno toplih oktobrov, opozarja Arso.

Zelo mokro v Julijskih Alpah

Foto: Arso
Foto: Arso
Foto: Arso
Foto: Arso

Arso je analiziral tudi količino oz. višino padavin glede na primerjalno obdobje med letoma 1991 in 2020. Letošnji oktober je bil na ravni države rahlo nadpovprečno namočen.

Skrajnosti najdemo pri prostorski razporeditvi. Na Bovškem je padlo več kot 300 odstotkov povprečja, na nekoliko širšem območju Julijskih in tudi Kamniških Alp pa okoli 200 odstotkov povprečja, zahod države pa med 140 in 180 odstotki.

Nekoliko slabše jo je odnesel pretežni del vzhoda države. Obmejno območje pri Krškem, Novem mestu in Črnomlju je prejelo med 65 in 80 odstotki povprečja, prav tako Prekmurje, Dravsko polje pa je prejelo 80 odstotkov povprečja višine padavin med letoma 1991 in 2020.

Povprečna višina padavin na ravni države ne kaže znatnega trenda. V obdobju od sedemdesetih let do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja je nekoliko naraščala, od takrat pa spet pada.

Malce več sonca

Foto: Arso
Foto: Arso
Foto: Arso
Foto: Arso

Letošnji oktober je bil v istem primerjalnem obdobju 110-odstotno osončen. Teritorialno je osončenost obratno povezana s stopnjo višine padavin: kjer je bilo bolj mokro, je bilo načeloma tudi manj sonca. Najbolj osončen je bil sicer oktober leta 1971 s kazalnikom 164 odstotkov, sledita mu oktobra 1969 in 1989.

Trajanje sončnega obsevanja v oktobru je na ravni države od šestdesetih let do konca prejšnjega stoletja padalo, od takrat pa se zvišuje.

Arso poudarja, da je analiza nastala na delnih in ne še popolnoma preverjenih podatkih.