Ciklon je prizadel območje v eni najmanj razvitih držav v Aziji. Foto: Reuters
Ciklon je prizadel območje v eni najmanj razvitih držav v Aziji. Foto: Reuters

Ciklon Mocha je v nedeljo zajel območje med mestom Cox's Bazar v Bangladešu in mjanmarskim mestom Sittwe. Veter s hitrostjo do 195 kilometrov na uro je ruval drevesa in prinesel obilno deževje. Do večera se je neurje večinoma umirilo, komunikacija z mestom Sittwe, ki je po podatkih vremenoslovcev utrpelo največ škode, pa je še vedno močno otežena.

V mestu Sittve je več deset tisoč ljudi še vedno odrezanih od sveta, uničenega pa je 90 odstotkov mesta. Raven morske vode je v mestu segala 3,6 metra visoko, nato se je umaknila na 1,5 metra. Močen veter je izruval veliko dreves, prekinjena je dobava z električno energijo, uničenih je veliko cest.

Združeni narodi so sporočili, da zaradi težav s komunikacijskimi kanali še niso mogli oceniti škode v zvezni državi Rakajn v Mjanmaru, kjer že več let divjajo etnični spopadi. "Prva poročila kažejo, da je škoda velika," je v nedeljo zvečer sporočil Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev. Oblasti so v Rakajnu razglasile naravno nesrečo.

Bangladeški uradniki so medtem sporočili, da so evakuirali 750.000 ljudi, smrtnih žrtev pa v tej državi po navedbah tamkajšnjih oblasti ni bilo.

Prizadeto tudi begunsko taborišče

Ciklon je dosegel begunsko taborišče v Bangladešu, eno največjih na svetu, kjer v krhkih bambusovih zavetiščih s ponjavami živi nekaj manj kot milijon beguncev muslimanske manjšine Rohinga. V neurju je bilo poškodovanih od 400 do 500 začasnih bivališč.

Ciklon Mocha je bil najmočnejši v Bangladešu po ciklonu Sidr, ki je novembra 2007 prizadel južni del države. Takrat je umrlo več kot 3000 ljudi, neurje pa je povzročilo tudi za več milijard dolarjev škode.

V zadnjih letih je boljše napovedovanje in učinkovitejše načrtovanje evakuacij močno zmanjšalo število smrtnih žrtev tovrstnih neviht.