Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kmetijsko gozdarska zbornica je že v začetku meseca zbrala preliminarne ocene o poškodovanosti pridelkov zaradi suše. Ta je najbolj prizadela koruzo in travinje, v povprečju pa naj bi bil pridelek v kmetijstvu pol manjši od običajnega.

Vlada je napovedala, da se bodo postopki ocenjevanja škode zaradi suše v kmetijstvu na občinski ravni začeli izvajati po parlamentarnih počitnicah. Občine so že oz. bodo najpozneje danes po občinskih izpostavah Uprave za zaščito in reševanje prejele sklep, naj sprožijo postopke, ki se bodo reševali skupaj z občinskimi komisijami, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec.

Oškodovanci se morajo obrniti na občinske komisije

Sorodna novica Golob za izplačila pomoči zaradi suše že do konca leta

"Njihova naloga je, da ocenijo škodo na kmetijskih pridelkih najkasneje do 30. septembra," je za Radio Slovenija povedal namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič. Oškodovanci se morajo s prijavo škode obrniti na občinske komisije. "Včasih se zgodi, da kdo kar preskoči občinsko komisijo in imamo potem veliko klicev, ki pa jim ne moremo pomagati," je dodal.

Državna sekretarka za kmetijstvo Tatjana Buzeti pa je opozorila, da je prijava hkrati tudi vloga za finančne kompenzacije. Do odškodnine bodo torej upravičeni registrirani kmetijski pridelovalci, ki bodo vložili vloge za prijave škode.

Po zbranih podatkih bodo pristojne službe opravile kontrolne preglede in na koncu mora oceno škode potrditi vlada. Kmetijsko ministrstvo pa bo pripravilo državni program za odpravo posledic škode. Celoten postopek bo predvidoma trajal do konca leta. Na izplačilo odškodnine po suši kmetje lahko računajo v začetku prihodnjega leta.

Ocenjevanje škode zaradi suše