Na Primorskem je sušno. Tam so bile zadnje padavine na začetku marca, potem pa jih ni bilo več. Foto: KGZS
Na Primorskem je sušno. Tam so bile zadnje padavine na začetku marca, potem pa jih ni bilo več. Foto: KGZS

V Vipavski dolini in tudi drugje so najbolj prizadeta žita, pravi kmetijska svetovalka Anka Poženel. "Na žitih opazujemo zastoj rasti. Onemogočeno je tudi dognojevanje, saj se gnojila ne raztopijo. Rast se je tako rekoč zaustavila. Tudi pri krompirju imamo zelo slab vznik. Hkrati je tudi onemogočena setev koruze v tako zelo suho zemljo, ker vznika do dežja ne bo."

Tudi travinje je močno prizadeto, dodaja. "Prvega odkosa tako rekoč ne bo in živinorejci so zelo zaskrbljeni."

To pomeni, da bodo pozneje velike težave s krmo. Prizadeti so tudi nasadi sadovnjakov, posebno jabolk. Kjer je možnost, jih delno namakajo. Trte so v fazi rasti, ker jih suša še ni prizadela, saj imajo dovolj vode v koreninskem sistemu, je pa treba namakati mlade, na novo zasajene. Na Severnoprimorskem vode sicer ne primanjkuje, pravi direktor družbe Vodovodi in kanalizacija Miran Lovrič. "Na območju štirih občin suše še ne občutimo, ker je naš glavni vodni vir Mrzlek dovolj izdaten in trenutno ne pričakujemo težav."

V višje ležeče predele Goriške pa gasilci že dovažajo vodo. Na območja, kjer sicer nimajo vodovodov, pa tudi zaradi suše. Število dovozov vode se je v zadnjem mesecu kar precej povečalo, je povedal poveljnik Gasilske enote Nova Gorica Andraž Pavlin. "Opravili smo 28 prevozov – samo v aprilu. Če primerjamo z lanskim letom, je bilo v celotnem mesecu 18 prevozov."

V tem mesecu bodo torej opravili dvakrat več prevozov kot v enakem obdobju lani.

Rižanski vodovod: Vode je za zdaj še dovolj

Veter in premalo padavin prinaša skrbi tudi pridelovalcem zelenjave v slovenski Istri. Kmetijska stroka je jasna: potrebno je namakanje. April in maj sta najbolj kritična meseca za čebulnice, je povedala specialistka za zelenjadarstvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Jana Bolčič, ki izpostavlja, da zadnje sušno obdobje in obilne padavine lani novembra in decembra zelenjavi otežujejo rast. "Zdaj, v tem času, čebulnice debelijo stroke v česen in čebulo, zato potrebujejo namakanje. Težko sploh dočakamo ustrezno vreme, ker mora biti zatišno. Namaka se prek razpršilcev, a v vetru ne moremo namakati, ker ni prave namočenosti tal."

Na Kmetiji Križman v Strunjanu zaradi izsušenih tal večino zelenjave pridelajo v topli gredi. Foto: Radio Koper/Kmetija Križman Strunjan
Na Kmetiji Križman v Strunjanu zaradi izsušenih tal večino zelenjave pridelajo v topli gredi. Foto: Radio Koper/Kmetija Križman Strunjan

Na Kmetiji Križman v Strunjanu pridelujejo vse vrste zelenjave. Zaradi izsušenih tal večino zelenjave pridelajo v topli gredi, je povedal Gregor Križman. "Letos sem prvič zalival krompir, če ne, ne bi bilo nič. Imamo nekaj mlade čebule, ki raste v 'betonu', in smo imeli težave pri pobiranju. Ko potegneš ven čebulo in por, se strgata, sadika ne zdrži . Že radič je težko pobirati, če je zunaj."

Na Rižanskem vodovodu pravijo, da je stanje z vodo v slovenski Istri za zdaj dobro. Nekaj padavin je bilo v zaledju, ki so napolnile reko Rižano, pravi direktor Martin Pregelj. "Tako se še da vzdrževati vodooskrbo z lastnimi viri. Če v nadaljevanju ne bo padavin v zaledju in jih tudi pri nas ne bo, bodo ljudje začeli zalivanje in ta poraba se že čuti ... bo treba preiti na tako imenovani poletni režim."

Pregelj tako kot kmetje upa na težko pričakovan aprilski dež. Ti pa si želijo, da se ne bi ponovila situacija od lani, ko je močno deževje onemogočilo opraševanje dreves.