Pragozd Białowieża na Poljskem. Foto: EPA
Pragozd Białowieża na Poljskem. Foto: EPA

EU si v okviru evropskega zelenega dogovora prizadeva posaditi vsaj tri milijarde dodatnih dreves, strategija pa je namenjena povečanju biotske raznovrstnosti, reševanju podnebne krize in zmanjševanju onesnaževanja.

Bruselj je k sodelovanju povabil tudi prebivalce Unije, ki lahko sami sadijo drevesa in zdaj svoja prizadevanja tudi označijo na aplikaciji. EU namerava sajenje dreves namreč natančno spremljati in skrbeti, da bodo tudi rasla. Na platformi se lahko registrirajo samo drevesa, ki koristijo biotski raznovrstnosti, piše na spletni strani Evropske komisije.

Evropski gozdovi se krčijo zaradi izsekavanja. Foto: EPA
Evropski gozdovi se krčijo zaradi izsekavanja. Foto: EPA

Timmermans: Vsak naj posadi od eno drevo do sto dreves

Izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evropski zeleni dogovor, Frans Timmermans je ob tem poudaril, da so drevesa naš najboljši zaveznik v boju proti podnebni in biotski krizi. "Drevesa so tista, ki prečiščujejo naš zrak, dajejo senco v mestih in vsrkavajo ogljikov dioksid. Od danes pa do konca tega desetletja moramo posaditi dodatne tri milijarde dreves. Ta aplikacija vsakemu omogoča, da posadi med enim do sto dreves," je dejal Timmermans.

Sinkevičius navdušen nad zagretimi Evropejci

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je dodal, da je njihova zaveza zelo ambiciozna, a da ob pogledu na zagrete Evropejce verjame, da je tudi uresničljiva. Ob tem je poudaril, da vsako posejano drevo šteje in pomeni razliko za cel svet.

Gozdovi pokrivajo 40 odstotkov površin EU-ja

Zadnji podatki gozdnega informacijskega sistema za Evropo (FISE) kažejo, da gozdovi pokrivajo 40 odstotkov kopenskega prostora EU-ja, vendar se je drastično povečala količina posekanih površin, kar negativno vpliva na biotsko raznovrstnost. Ob tem je zaščitenih samo 16 odstotkov gozdnih površin.