Evropska unija porabi kar tretjino vse kave na svetu.  Foto: Reuters
Evropska unija porabi kar tretjino vse kave na svetu. Foto: Reuters

Vse hujše suše kot posledica podnebnih sprememb bodo močno vplivale tudi na kmetijsko pridelovanje. Med najbolj ranljivimi živili že v bližnji prihodnosti so kava, kakav, trsni sladkor, palmovo olje in soja.

To so zlasti pridelki, pri katerih je Evropska unija odvisna od uvoza – porabi na primer kar tretjino vse kave na svetu. Pri kakavu in kavi je 100-odstotno odvisna od uvoza ter sama pridela le tri odstotke vse soje, kot je porabi.

Kot poudarjajo avtorji študije, ki jo je povzel britanski časnik Guardian, tudi njihova analiza kaže, kako je svet povezan in kako vremenske ujme, ki prizadenejo pokrajino daleč stran od nas, močno vplivajo tudi na naše življenje.

Poudariti pa je treba še, da je analiza upoštevala le pričakovane posledice suš – ob upoštevanju, da podnebne spremembe prinašajo tudi več poplav in drugih skrajnih vremenskih pojavov, pa bodo lahko težave v pridelovanju hrane še hujše.

V teh dneh je bilo objavljena tudi ugotovitev britanskega odbora za podnebne spremembe, da bodo posledice teh za Združeno kraljestvo hujše, kot so mislili doslej, in da je država nanje slabo pripravljena – zlasti na uničujoče poplave in hude zdravstvene posledice vročinskih valov.