Sodišče EU-ja bo ugotavljalo obstoj slovenske kršitve prava EU-ja v povezavi z direktivo čiščenja odpadne vode. Foto: Radio Koper
Sodišče EU-ja bo ugotavljalo obstoj slovenske kršitve prava EU-ja v povezavi z direktivo čiščenja odpadne vode. Foto: Radio Koper

V skladu z omenjeno direktivo morajo države članice zagotoviti, da večja mestna območja naselitve ustrezno zbirajo in čistijo odpadno vodo ter tako odpravijo ali zmanjšajo vse njene neželene učinke. Slovenija pa je na podlagi novosprejetega Operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode sprejela prednostni vrstni red izvajanja ukrepov za zagotovitev skladnosti glede na zahteve direktive.

"Na podlagi tega bodo morale občine ob pomoči evropskih kohezijskih sredstev in države na področju odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode vse investicije usmeriti v gradnjo javno kanalizacijskega omrežja in komunalnih ali skupnih čistilnih naprav na tistih območjih poselitve, ki jih je ministrstvo za okolje in prostor na podlagi preliminarne ocene skladnosti ocenilo kot neskladne," pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu in dodajajo, da bodo v prvi polovici tega leta nadaljevali izvajanje akcij nadzora odvajanja komunalnih odpadnih vod po javni kanalizaciji.

Tožba Sloveniji sicer še ni bila vročena. Ko jo bodo na ministrstvu prejeli, bodo imeli približno dva meseca časa, da nanjo pripravijo odgovor. Slovenijo bo v postopku pred Sodiščem EU-ja zastopalo Državno odvetništvo Republike Slovenije. V sodnem postopku pa bo sodišče izdalo sodbo o obstoju ali neobstoju kršitve. Ob morebitni sodni potrditvi kršitve bo Slovenija dolžna kršitev kar najhitreje odpraviti.