Foto: AP
Foto: AP

EAZA, vodilno telo za živalske vrte po Evropi, o odstrelu samcev razmišlja zaradi prevelike količine sicer ogroženih zahodnih nižinskih goril po evropskih živalskih vrtovih. Zahodne nižinske gorile so z višino 122–183 centimetrov najmanjše od štirih podvrst goril. So visoko inteligentne z inteligenčnim kvocientom med 70 in 90 (pri ljudeh je povprečje 100).

Te gorile so v divjini kritično ogrožene, njihovo točno število pa ni znano, ker poseljujejo nekatere najgostejše in najodročnejše deževne gozdove Afrike. Zaradi divjega lova in bolezni je število goril v zadnjih 20–25 letih upadlo za več kot 60 odstotkov, navaja Guardian.

Dokumenti, do katerih so se dokopali pri tem britanskem časopisu, razkrivajo, da se kot morebitne rešitve predlaga odstrel, kastracijo in skoraj popolno osamitev odraslih samcev večji del njihovih življenj. V živalskih vrtovih pod okriljem EAZA-ja je v 69 ZOO-jih trenutno 463 goril, od tega 212 samcev, 250 samic in ena gorila neznanega spola.

"Gorilji akcijski načrt", ki so ga posredovali delničarjem v živalskih vrtovih, priznava, da bi bil odstrel “najprimernejše orodje, če govorimo z biološkega vidika", da pa bi bila odločitev lahko v javnosti nepriljubljena.

“Glavna pomanjkljivost te rešitve je, da je v številnih državah sporna, v nekaterih tudi nezakonita. Vsakršna razprava o odstrelu se lahko naglo sprevrže v čustveno, ker je zelo lahko sočustvovati z gorilami. Zaradi tega je visoko tveganje, da bi čustveni odziv javnosti in/ali osebja živalskih vrtov, kataliziran z družbenimi omrežji, povzročil veliko škodo živalskim vrtovom," še navaja dokument.

Foto: AP
Foto: AP

Okoljevarstveniki šokirani

Gorile sicer niso edina živalska vrta, ki se je preveč namnožila po evropskih živalskih vrtovih – med drugimi vrstami, za katere je EAZA izdal priporočilo o nerazmnoževanju, najdemo denimo bele tigre, pume in ozelote.

Okoljevarstvenik Damian Aspinall, ki skuša v Veliki Britaniji opozoriti na stisko živali v živalskih vrtovih, meni, da bi morali odvečne gorile vrniti v divjino, ne pa odstreliti. "Žalosten dan je za zoološko skupnost, ko razmišljajo o odstrelu goril, ko pa bi lahko izkoristili priložnost in gorile znova izpustili v divjino, kot to dela fundacija Aspinall že 30 let," je povedal.

Šokiran je tudi strokovnjak za gorile in BBC-jev voditelj Ian Redmond: "Po mojem mnenju je tako napačno, da se kastrira ali ubije zdravo gorilo, ker je to za človeka prikladno. Ne le, da je zahodna nižinska gorila kritično ogrožena vrsta, zaščitena z mednarodno zakonodajo, vsi veliki opičnjaki so avtonomna bitja, ki si zaslužijo naše spoštovanje."

Težave vračanja v divjino

A nekateri znanstveniki pravijo, da je v večini primerov pretežko vrniti gorile v divjino, saj da ni dovolj življenjskega prostora, kamor bi jih lahko varno izpustili in se ognili konfliktu z drugimi živalskimi vrstami in ljudmi. Poleg tega so gorile tudi prenašalke bolezni, ki bi lahko iztrebile celotno divjo populacijo.

“Zadnje, kar si tisti, ki jih skrbi za ohranitev goril, želijo, je govoriti o odstrelih, a v nekaterih situacijah so lahko edina smiselna rešitev. Vnos kakršnih koli velikih sesalcev v divjino je izjemno problematičen, veliki opičnjaki pa so še posebej tvegana skupina," opozarja Ben Garrod, primatolog in profesor evolucijske biologije na univerzi v Vzhodni Angliji.

"Veliki opičnjaki, kot so gorile, se lahko nalezejo ogromno bolezni, ki jih prenašamo ljudje, in če bi jih preselili v divjino, med tamkajšnje populacije divjih goril, bi bile lahko posledice katastrofalne."