Novela prinaša dodatne definicije nekaterih pojmov, izpopolnjuje področje reguliranih poklicev v rudarstvu in opredeljuje nekatere prekrške. Foto: Televizija Slovenija
Novela prinaša dodatne definicije nekaterih pojmov, izpopolnjuje področje reguliranih poklicev v rudarstvu in opredeljuje nekatere prekrške. Foto: Televizija Slovenija

Novela zakona o rudarstvu med drugim uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga, ki se nanaša tudi na Petiškovsko polje. Novela je tako prekrižala načrte britanski družbi Ascent Resources, ki je želela v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati plin.

Ascent Resources bo odločno uveljavljal svoj odškodninski zahtevek

Ascent Resources in njegova hčerinska družba Ascent Slovenija sta že uradno obvestila slovensko vlado o domnevni kršitvi investicijskega sporazuma med Združenim kraljestvom in Slovenijo in kršitvi pogodbe o energetski listini, je razvidno na spletni strani družbe.

Investitor Ascent Resources je v obvestilu slovenski vladi zapisal, da je sprememba rudarskega zakona, s katerim se imetnikom rudarskih pravic prepoveduje izkoriščanje ogljikovodikov z uporabo hidravlične stimulacije, povzročila dodatno škodo naložbam vlagateljev v Sloveniji. Kot so zapisali, "družba ostaja zavezana obrambi svoje naložbe v Sloveniji v višini več kot 50 milijonov evrov." Hkrati dodajajo, da bo podjetje odločno uveljavljalo svoj odškodninski zahtevek na mednarodni arbitraži.

Pogodba o energetski listini (ECT) je bila osnovana v 90. letih in varuje naložbe v energetiki, povezane s pretežno fosilnimi viri energije, Slovenija je podpisnica listine prek EU-ja. Na podlagi ECT-ja je Ascent Resources Sloveniji že grozil s tožbo za 120 milijonov evrov zaradi zahteve za presojo vplivov na okolje glede frackinga v Petišovcih.

Kot smo decembra poročali na MMC-ju, je družbi Ascent Resources vrednost delnic na londonski borzi na začetku lanskega leta močno upadla. Ascent pa je novembra lani v sporočilu za javnost navedel, da je podpisal zavezujočo odškodninsko pogodbo z odvetniško družbo Enyo Law LLP, ki je, kot so navedli,
Kot smo decembra poročali na MMC-ju, je družbi Ascent Resources vrednost delnic na londonski borzi na začetku lanskega leta močno upadla. Ascent pa je novembra lani v sporočilu za javnost navedel, da je podpisal zavezujočo odškodninsko pogodbo z odvetniško družbo Enyo Law LLP, ki je, kot so navedli, "specializirana za arbitraže in sodne spore". Foto: Televizija Slovenija

Agencija za okolje je namreč marca 2019 odločila, da je pred izdajo dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in njegov slovenski partner Geoenergo, treba izvesti presojo vplivov na okolje. Upravno sodišče je Arsu pritrdilo junija lani. To je zavleklo načrte britanske družbe Ascent Resources, ki je želela v Petišovcih v večjem obsegu pridobivati plin. Zdaj ji to onemogoča še uveljavitev novele zakona o rudarstvu.

Napoved Ascenta, da bo v Sloveniji uveljavljal svoj odškodninski zahtevek, je za MMC komentiral Andrej Gnezda iz Umanotere. Kot je dejal, Ascent nadaljuje s prakso izsiljevanja slovenskih oblasti. "Odločitev, da je za fracking treba izvesti presojo vplivov na okolje, je pravilna in legitimna. Samo zaradi zastarelih in obskurnih sporazumov, kot je Pogodba o energetski listini, ki omogoča tako nezaslišane primere, lahko Ascent grozi Sloveniji. Žal se podobni primeri odvijajo tudi v drugih članicah Unije." Gnezda zato dodaja, da je skrajni čas, da Slovenija čim hitreje odstopi od pogodbe o energetski listini (ECT) in na ravni EU-ja zagovarja izstop skupen izstop EU-ja iz ECT-ja.

Kaj prinaša novela zakona o rudarstvu?

Novela prinaša dodatne definicije nekaterih pojmov, ki se nanašajo na sanacijo pridobivalnih prostorov, ureja posebne primere podaljšanja rudarske pravice in koncesije ter digitalno rudarsko knjigo, ob tem pa pristojnosti nosilca urejanja prostora za področje rudarstva za občinsko prostorsko načrtovanje prenaša z infrastrukturnega ministrstva na Geološki zavod Slovenije.

Obenem prinaša rešitve za plačilo nadomestila za pridobljeno mineralno surovino pri sanaciji nezakonitega kopa za primere, ko rudarska pravica in koncesija za izkoriščanje prenehata nad izvedbo sanacije, dodatno pa še za področje prenosa rudarskih pravic v primeru stečaja koncesionarja.

Izpopolnjuje še področje reguliranih poklicev v rudarstvu, opredeljuje nekatere prekrške ter dodaja pravno podlago za financiranje monitoringa in vzdrževanje trajnih jamskih objektov po zaprtju premogovnikov.

DZ je o tej tematiki odločal šestkrat, petkrat se je za popolno prepoved neuspešno zavzemala opozicija, tokrat pa je soglašal s predlogom vlade.