Uničenje v kraju Belin-Beliet v departmaju Gironde. Foto: Reuters
Uničenje v kraju Belin-Beliet v departmaju Gironde. Foto: Reuters

"Požar v Landirasu lahko označimo za megapožar. To je pošast," je Gregory Allione iz francoskega gasilskega združenja opisal divjanje ognjenih zubljev v Landirasu v departmaju Gironde v bližini osrčja vinorodnega območja Bordeauxa.

Požar v bližini občine Landiras, ki leži približno 30 kilometrov južno od Bordeauxa, je na tisoče ljudi prisilil, da so zapustili svoje domove. Požar, ki se je razplamtel v torek, je uničil več kot deset posesti, zgorelo pa naj bi tudi približno 6800 hektarjev gozda.

Za zdaj po besedah podpolkovnika Arnauda Mendousse iz gasilske in reševalne službe Gironde ni pričakovati novih ukazov za evakuacijo z območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temperature nad 40 stopinj Celzija

Gašenje po poročanju britanskega BBC-ja ovirajo predvsem veter in visoke temperature, ki naj bi po napovedih francoskih vremenoslovcev vztrajale vsaj do konca tedna in naj bi danes presegle 40 stopinj Celzija.

"Razmere so še posebej težke: vegetacija in tla so izjemno suhi," so v izjavi zapisale oblasti departmaja Gironde in ob tem opozorile, da zaradi ekstremne vročine obstaja možnost izbruhov novih požarov.

Ogenj je izredno silovit in se hitreje širi kot julijski, razširil pa se je tudi proti jugu v departma Landes, kjer je regionalni naravni park Landes de Gascogne, zaščiteno območje borovega gozda, mokrišč in obale Atlantskega oceana.

Preiskovalci sumijo, da je bil požar namerno podtaknjen, saj je v sredo med osmo in deveto uro zjutraj izbruhnilo osem požarov na razdalji nekaj sto metrov, je na območju povedal notranji minister Gerald Darmanin, ki je to označil za "skrajno nenavadno". V Franciji trenutno divja kar osem gozdnih požarov, med katerimi pa je požar v Landirasu največji.

Franciji pri ognjenem peklu na pomoč tudi EU

Na pomoč gasilci in letala iz več evropskih držav

S požarom se bojuje 1000 gasilcev ob podpori letal za gašenje. Na pomoč prihajajo tudi štiri letala in gasilci iz več držav EU-ja.

"Po prošnji Francije za pomoč smo prek mehanizma civilne zaščite EU-ja poslali štiri letala iz naše gasilske flote rescEU, ki so nameščena v Grčiji in na Švedskem. Poleg tega so na poti gasilske ekipe iz Nemčije, Poljske, Avstrije in Romunije," je na Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Prihod pomoči iz tujine je potrdil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. "Nemčija, Grčija, Poljska ter v prihodnjih urah Romunija in Avstrija: naši partnerji prihajajo na pomoč Franciji v boju proti požarom. Zahvaljujemo se jim. Evropska solidarnost je na delu," je zapisal Macron. Že v sredo sta pomoč v obliki letal za gašenje Franciji obljubili Švedska in Italija.

Za dodatno pomoč pri usklajevanju gasilskih operacij je center EU-ja za usklajevanje nujnega odziva v tesnem stiku s francoskimi oblastmi, aktiviran pa je tudi satelit EU-ja Copernicus, ki zbira bistvene podatke za ekipe, ki se prve odzovejo na požare, so sporočili v Bruslju.

Ogromne požgane površine

Julijski požar na območju naravnega parka Landes de Gascogne je bil največji med več požari, ki so letos divjali na jugozahodu Francije, ki so ga prizadeli rekordna suša in vrsta vročinskih valov.

Sredi julija je obsežen požar v naravnem parku prizadel območje kraja Landiras približno 40 kilometrov južno od Bordeauxa in območje kraja Teste-de-Buch v turistični občini Arcachon. Takrat je zgorelo skupno 20.800 hektarjev gozda, evakuirali pa so več kot 36.000 ljudi.

Požara na območju kraja Landiras, ki je uničil 14.000 hektarjev gozda, niso nikoli povsem pogasili in so ga gasilci še vedno nadzorovali. Znova se je razplamtel v torek popoldne zaradi velike vročine in suše, so danes pojasnile oblasti.

Skupno je letos v Franciji zgorelo že več 57.200 hektarjev površin, kar je šestkrat več, kot je letno povprečje za obdobje med letoma 2006 in 2021.

V Franciji se borijo z obsežnim požarom pri Bordeauxu

Velik požar v Boki Kotorski

Še vedno gori v Črni gori, kjer se v Boki Kotorski gasilci že tretji dan spopadajo z velikim požarom. Ekipam službe za zaščito in reševanje iz kraja Bar pomagajo tudi vojska in gasilci iz drugih črnogorskih mest. Na pomoč pri gašenju poleg helikopterjev prihaja tudi kanader iz Hrvaške. Prebivalstvo ni ogroženo.

"Pred ognjeno stihijo nam je uspelo obraniti objekte kljub močnemu vetru, kar ni bilo lahko, saj gori borov gozd," so sporočili iz službe za zaščito in reševanje.

Namestnik poveljnika službe za zaščito in reševanje Aco Vulević je zgodaj zjutraj dejal, da so na terenu vsi ljudje in da ne smejo izgubiti niti trenutka. "En krak stihije, ki se je razširil na visoko območje, bomo lahko pogasili le s pomočjo helikopterjev, ki jih pričakujemo," je dodal.

Požar je povzročil udarec strele v hribih nad krajem Prčanj v Boki Kotorski, pri njegovem gašenju pa pomaga tudi tamkajšnje prebivalstvo.