Francoski sadjarji in vinogradniki v nasadih so ponoči, ko so se temperature spustile pod minust pet stopinj Celzija, netili manjše ognje, da bi pridelek obvarovali pred zmrzaljo. Foto: Reuters
Francoski sadjarji in vinogradniki v nasadih so ponoči, ko so se temperature spustile pod minust pet stopinj Celzija, netili manjše ognje, da bi pridelek obvarovali pred zmrzaljo. Foto: Reuters

Vinogradniki iz francoskih vinskih pokrajin od Bordeauxa do Burgundije, od doline reke Rone do Šampanje so v petek ocenjevali škodo pozebe, saj se je pretekle dni temperatura spustila globoko pod minus, in to več zaporednih noči.

Vinogradniki so zato ponoči netili manjše ognje in prižigali sveče in celo pečke v vinogradih, da bi s toploto oziroma gretjem prizanesli vsaj delu pridelka. Nekateri so najeli tudi helikopterje, da bi z nižjimi preleti mešali topel zrak po nasadu pomrznjenih trt, a večjega učinka očitno ni bilo.

"Lomi se kot steklo, saj v notranjosti ni vode," je dejal vinogradnik Dominique Guignard ob pogledu na pozebel pridelek. "Popolnoma je izsušen, v njem ni življenja," je dodal ta vodja vinogradnikov iz Gravesa v bližini iz Bordeauxa.

Najhujša pozeba od leta 1991

Temperature so se po večjem delu Francije spustile tudi do minus šest stopinj Celzija. Generalni sekretar združenja kmetovalcev in vinogradnikov regije Hérault Jérôme Despey ocenjuje, da je letošnja pozeba najhujša v zadnjih 30 letih. "Če pogledamo za nazaj, smo imeli pozebe leta 1991, 1997, 2003, a menim, da letošnja prekaša vse," je dejal po poročanju Guardiana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poleg vinske trte so pozebli tudi kiviji, marelice, jabolka in poljščine, kot sta pesa in oljna ogrščica.

Vinogradniki iz območja doline reke Rone ocenjujejo, da je izguba pridelka med 80 in 90 odstotki, "to bo najslabša letina v zadnjih 40 letih, vinarji so pretreseni, obupani," pa je dejal vodja tamkajšnjih lokalnih pridelovalcev vina Philippe Pellaton in dodal, da je območje Côte-Rôtie utrpelo še posebej veliko škode.

Nekoliko bolje je v Burgundiji, od koder prihajajo nekatere najboljše sorte vin, letošnji izpad bo najmanj 50-odstoten. Prizaneseno ni bilo niti pokrajini Šampanja, od koder izvira slovita peneča se pijača šampanjec.

Država ponudila pomoč

Prizadete vinogradniške pokrajine je že obiskal francoski minister za kmetijstvo Julien Denormandie, ki je razglasil dobesedno "katastrofo za kmetijstvo", zato so kmetom že ponudili državno pomoč, minister pa je k sodelovanju poklical tudi banke in zavarovalnice.

Številni pridelovalci namreč zaradi visoke premije niso zavarovani za primere pozebe. Pridelovalce vina pa je udarila tudi epidemija covida-19, saj so zaprti restavracije in bari. Prav tako pa je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na francosko vino, pri izvozu v Združeno kraljestvo pa dodatne stroške izvoza povzroča brexit.