Rjavi medved. Foto: Pixabay
Rjavi medved. Foto: Pixabay

Predsednik vlade Robert Golob je ob robu podpisa dogovora med vlado, gospodarstvom in raziskovalno-izobraževalno sfero dejal, da je treba področje odvzema zveri iz narave, ki je v zadnjem času zaradi škode zveri za kmetijsko dejavnost spet bolj aktualno, ocenil, da ga je treba spet proučiti. Ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana je pozval, naj vse odločbe na to temo zamrzne, vlada pa naj se vprašanju ustreznosti trenutno predvidenega odvzema zveri iz narave spet posveti.

Golob ne bi odstrelil medvedov

Pismo zveze ekoloških gibanj

V zvezi ekoloških gibanj so v pismu, ki so ga naslovili na vlado, ministrstvi za naravne vire in prostor ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dva pristojna inšpektorata ter medije, ponovili stališče več slovenskih nevladnih organizacij, da "odločitev pomeni kršitev slovenske in evropske zakonodaje na področju ohranjanja narave".

Sorodna novica Minister Brežan napovedal ustanovitev delovne skupine za upravljanje zveri

Kot so pojasnili, so od ministra Brežana pričakovali, da se bo o izrednem odstrelu najmanj posvetoval s člani sveta za sodelovanje z nevladnimi organizacijami. "To pravkar ustanovljeno telo naj bi nudilo strokovno pomoč ministru pri pripravi boljših rešitev za vse, tudi živali z rdečega seznama mednarodne zaščite," so spomnili.

Ob tem so ponovili zahtevo, da ministrstvo za naravne vire in prostor v ta organ nemudoma vključi neodvisne strokovnjake in nevladne organizacije, "ki jim je za zavarovane divje živali v resnici mar", pričakujejo pa tudi temeljito posvetovanje o odstrelu.

"Medved, volk in ris so strogo zavarovane vrste, še zdaleč pa niso izčrpani vsi ukrepi za zavarovanje domačih živali in za uveljavitev izjeme za odstrel medveda, kot jih zahteva habitatna direktiva," so prepričani v zvezi ekoloških gibanj.

V tem okviru so spomnili na brezplačna državna sredstva za varovanje živali na paši in na sistem odškodnin.

Sorodna novica Letos dovoljen odvzem največ medvedov do zdaj – lovci jih bodo lahko odstrelili 230

"Strokovne študije jasno dokazujejo, da odstrel medvedov in volkov zmanjša in destabilizira trope, ki posledično težje uplenijo divjad v naravi," so zapisali. Opozorili so tudi na krivolov medveda in volka, pri tem pa pozvali organe pregona, "da temu naredijo konec".

Skrbi jih tudi malomarnost "nekaj rejcev", ki da svojih živali na paši ne zavarujejo z zaščitnimi sredstvi, kot bi bilo treba. Prav zato pristojno inšpekcijo pozivajo, "da nemudoma preveri situacijo pri lastnikih in ukrepa".

Zahtevajo še takojšnje sprejetje novega pravilnika o organizacijskih oziroma tehničnih zahtevah za varovanje domačih živali na območju pojavljanja velikih zveri in prenehanje izplačevanja odškodnin ter kaznovanje tistih, ki ukrepov ne izvajajo.

Brežan je v četrtek pojasnil, da je namen odločbe preprečitev resne škode ter zagotavljanje zdravja in varstva ljudi. Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo v prihodnjih letih zmanjšati na 800. Lani spomladi je bilo po oceni strokovnjakov v Sloveniji okoli 1100 rjavih medvedov.