Foto: AP (slika je simbolična)
Foto: AP (slika je simbolična)

Prejšnji teden je bil na spletu objavljen posnetek iz ene izmed prašičjih farm v Sloveniji, ki ga je objavilo društvo Projekt transparentnosti živalskih obratov (AETP). Na posnetku, kot so poročali mediji, so bili razpadajoči prašičji kadavri, prašiči z živimi ranami, brez prostora za gibanje … Kot so pozneje razkrili v društvu AETP, naj bi posnetek nastal na farmi Ljutomerčan.

Uprava za varno hrano je preverila posnetek in uvedla izredni inšpekcijski nadzor, ki je trajal več dni.

Sorodna novica Na upravi za varno hrano in veterinarstvo dvomijo o verodostojnosti vseh posnetkov

"Uradni nadzor so opravili trije uradni veterinarji. Pregledali so opremo, prostore, živali, preverili so postopke čiščenja in vzdrževanja. Opravili so pregled higienskih razmer, oceno postopkov dobre kmetijske prakse, pregled dokumentacije in evidenc," so navedli v sporočilu za javnost.

"Na omenjeni farmi so živali nameščene v petih starejših objektih. Postopek reje se izvaja na način, ki je skladen z zakonodajo. V času nadzora niso bile ugotovljene večje nepravilnosti. V zvezi z dobrobitjo živali so bila ugotovljena neskladja glede namestitve igral oziroma materiala za zadostitev etoloških potreb in uporabe stelje v posameznih boksih. Sprejeti so bili vsi potrebni ukrepi za zagotovitev skladnosti in odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Uveden je bil prekrškovni postopek," so še pojasnili v UVHVVR-ju in dodali, da "na podlagi pregleda farme in po opravljenih razgovorih za določene dele posnetka ne morejo potrditi, da so bili posneti na omenjeni farmi."

Uprava za varno hrano, kjer letno opravijo med 300 in 400 pregledov rej živali, sicer ocenjuje, da je stanje na gospodarstvih, kjer redijo prašiče, zadovoljivo.

"V Sloveniji imamo veliko število gospodarstev z majhnim staležem živali, velikih rej je malo. Takšnega stanja, kot je bilo prikazano v posnetku, v slovenskih rejah praviloma ne ugotavljamo," so še izpostavili.

Na prašičji farmi podjetja Ljutomerčan inšpektorji niso ugotovili večjih nepravilnosti