Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Če se bodo ti načrti uveljavili v takšni obliki, bomo tožili," je v soboto tvitnila avstrijska ministrica za varovanje okolja Leonore Gewessler in opozorila, da je tovrstno pridobivanje energije nevarno in škodljivo za okolje.

Podobno so kritični v Nemčiji, kjer nameravajo do konca letošnjega leta ugasniti vse še obstoječe jedrske elektrarne. Nemški minister za gospodarstvo in podnebno politiko Robert Habeck je dejal, da predlagana taksonomija pomeni razvodenitev trajnosti. "Ne vidimo podpore novim predlogom," je dodal.

Tudi nemška ministrica za okolje Steffi Lemke je bila ostra v svoji kritiki: "Menim, da je popolnoma napačno, da namerava Evropska komisija vključiti jedrsko energijo v taksonomijo EU-ja za trajnostne gospodarske dejavnosti." Prepričana je, da bi jedrska energija lahko vodila v uničujoče okoljske katastrofe, za seboj pa pustila velike količine nevarnih radioaktivnih odpadkov. Prav zato pa po njenem mnenju to ne more biti trajnostno.

Salvini predlog pozdravil

V Italiji pa je Matteo Salvini vodja desne Lige, ki je del vladne koalicije, pozdravil predlog komisije in predlagal referendum o vrnitvi k jedrski energiji. "Liga je pripravljena zbirati podpore za referendum, ki bo našo državo vodil v prihodnost in energetsko neodvisnost, ki bo varna in čista," je tvitnil.

Druge stranke, med njimi Gibanje pet zvezd, jedrsko energijo zavračajo. Italijo jo je ukinila v poznih 80. letih preteklega stoletja, po jedrski nesreči v Černobilu. Na referendumu leta 2011 so Italijani zavrnili vrnitev jedrske energije.

Kritičen tudi Greenpeace

Sorodna novica Bruselj namerava jedrsko energijo in zemeljski plin označiti kot zelena

Kritiko predlogov so izrazili tudi pri okoljski organizaciji Greenpeace in Svetovnem skladu za naravo (WWF). "Podjetja, ki onesnažujejo, bodo srečna, da bodo imela potrdilo EU-ja za privabljanje denarja in da še naprej uničujejo planet z uporabo fosilnega plina in proizvajanjem radioaktivnih odpadkov. Promoviranje teh strupenih in dragih oblik energije za prihajajoča desetletja je prava grožnja evropski energetski tranziciji," je dejala programska vodja Greenpeace EU Magda Stoczkiewicz.

Matthias Kopp iz WWF-ja Nemčija pa je posvaril, da so iz posvetovanj pred oblikovanjem predloga izključili več kritičnih glasov. S predlogom pa Evropska komisija ogroža svoj zeleni dogovor, je dodal.

Več držav, med njimi Francija in Poljska, že dalj časa zagovarja stališče, da je treba jedrsko energijo vključiti v taksonomijo, saj da gre za ključno nizkoogljično tehnologijo, ki bo omogočila energetsko varnost v času prehoda EU-ja k obnovljivim virom energije.

Evropska komisija je v petek v osnutku predloga označila pridobivanje energije v jedrskih elektrarnah in z zemeljskim plinom pod določenimi pogoji kot zeleno dejavnost oz. trajnostno naložbo. Gre za oznako v okviru dolgo pričakovanega skupnega evropskega sistema klasifikacije, ki naj bi spodbudil naložbe v trajnostno rast in doseganje podnebne nevtralnosti.

EU je politični dogovor o vzpostavitvi tega sistema oziroma taksonomije, s katero želi spodbuditi zasebne naložbe v trajnostno rast ter prispevati k podnebno nevtralnemu gospodarstvu in doseganju drugih okoljskih ciljev, dosegel že konec leta 2019. Po prvotnih načrtih naj bi bil vzpostavljen v letih 2020 in 2021, a so se stvari zavlekle.