Kitajski predsednik se je odločil, da bo svetovne voditelje nagovoril po videopovezavi. Foto: Reuters
Kitajski predsednik se je odločil, da bo svetovne voditelje nagovoril po videopovezavi. Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je pred njim napovedal povečanje pomoči revnim državam na 11,4 milijarde dolarjev do leta 2024, kar je del cilja mednarodne skupnosti, da revnim državam zagotovi 100 milijard dolarjev na leto pomoči za spopadanje s posledicami podnebnih sprememb.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je obe napovedi označil za dobro novico, vendar pripomnil, da je pot do uspešne podnebne konference ZN-a v Glasgowu na Škotskem še dolga.

Napoved Ši Džinpinga pomeni, da ne bo šlo v pogon 47 termoelektrarn, ki jih Kitajska gradi v 20 državah v razvoju. Kitajska je od leta 2013 do leta 2019 financirala 13 odstotkov vseh termoelektrarn zunaj svojih meja. Po drugi strani pa je Kitajska lani doma zagnala več termoelektrarn, kot jih zdaj ukinja po svetu.

Biden je aprila napovedal, da bo podvojil obljubo predsednika Baracka Obame o 2,85 milijarde dolarjev pomoči za boj proti podnebnim spremembam, v govoru pred ZN-om pa je to spet podvojil na 11,4 milijarde od leta 2024 naprej. EU po drugi strani za to porablja 24,5 milijarde dolarjev na leto.

Ši Džinping je v svojem videonagovoru obljubil, da bo Kitajska do leta 2060 prenehala povečevati izpuste toplogrednih plinov v ozračje.

Čeprav Kitajska napoveduje ukinitev financiranja gradnja termoelektrarn na tujem, pa je doma še vedno močno odvisna od premoga za zagotavljanje električne energije.