Pogoji pridobitve pomoči za rejce goveda so nemogoči, opozarja kmetijsko-gozdarska zbornica. Foto: Pixabay
Pogoji pridobitve pomoči za rejce goveda so nemogoči, opozarja kmetijsko-gozdarska zbornica. Foto: Pixabay

Zaradi nemogočih pogojev ministrstva za kmetijstvo lahko brez omenjene pomoči ostane približno 3000 kmetij, opozarjajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Vladni odlok o finančnem nadomestilu v prireji govejega mesa zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021, predvideva finančno pomoč v vrednosti 76 evrov na žival, preračunano na glavo živine. To naj bi bila namreč razlika upada dohodka pri neto dodani vrednosti na podlagi izračuna Kmetijskega inštituta Slovenije, so v sporočilu za javnost pojasnili.

Na zbornici se s predlagano pomočjo sicer strinjajo, čeprav so sami predlagali pomoč v vrednosti 100 evrov na žival.

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije. Foto: BoBo
Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije. Foto: BoBo

70 odstotkov goveda

Je pa KGZS zmotil pogoj ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da mora upravičenec do pomoči imeti 5. aprila 2021 ali 5. maja 2021 najmanj 70 odstotkov goveda od števila goveda, ki ga je imel 30. septembra 2020, pri čemer se pri izračunu upošteva tudi govedo, mlajše od 12 mesecev.

Kot menijo, določba o ponovni najmanj 70-odstotni vhlevitvi goveda ni v ničemer povezana z namenom sektorske pomoči med epidemijo. Poleg tega bo to ustvarilo še dodatne razlike med kmeti, saj bodo upravičenci postavljeni v neenakopraven položaj. Vezava ukrepa sektorske pomoči z vezavo ponovne vhlevitve je zato po oceni KGZS-ja popolnoma neprimerna.

Bo brez pomoči ostalo 3000 kmetij?

"Številni rejci zaradi tega pogoja namreč ne bodo prejeli pomoči. Po podatkih Agencije RS za kmetijski trg in razvoj podeželja je takšnih kmetij oziroma upravičencev približno 3000. V manjših rejah, recimo pri treh živalih, že prodaja samo ene živali pomeni neizpolnjevanje tega pogoja. Prav tako bo težava pri večjih rejcih, ki oddajajo živali v klanje v turnusih ali skupinah," so pojasnili na zbornici.

Vztrajanje ministrstva pri tem pogoju bo po navedbah KGZS-ja le še povečalo izgubo pri tistih rejcih, ki zaradi tega ne bodo prejeli sektorske pomoči. Zato na zbornici zahtevajo, da se ta določba črta iz odloka. Obenem na kmetijsko-gozdarski zbornici opozarjajo upravičence, naj bodo pri odločbah pozorni, da so zapisani pravilni podatki, predvsem stalež goveda, so še sporočili s KGZS-ja.