Letošnja letina jabolk je po kakovosti na vrhuncu, pravijo sadjarji. Foto: Reuters
Letošnja letina jabolk je po kakovosti na vrhuncu, pravijo sadjarji. Foto: Reuters

Kljub spomladanski pozebi, ko so bile jablane tik pred cvetenjem, so pridelovalci z letošnjo letino lahko zadovoljni. Specialist za sadjarstvo Vasja Juretič: "Kljub temu letina kaže na neko povprečno, po kakovosti pa je zagotovo nekje v vrhu letin."

Intenzivnih nasadov jabolk je v Vipavski dolini okroglih 30 hektarov. "To je omejeno na manjše število pridelovalcev, ki so specializirani dejansko samo za jabolka oziroma za pečkarje, nekaj v povezavi s hruškami," je pojasnil Juretič.

Trije veliki pridelovalci

Veliki pridelovalci jabolk so trije, največji med njimi je z nekaj več kot sedmimi hektari nasadov Tomaž Gregorič s kmetije Smodin na Vogrskem, ki prav tako ugotavlja, da je letošnja letina nekako povprečna. "Kakovost pridelka v letošnjem letu je zelo dobra – ker je manj obrodilo, so lepša jabolka, aroma in tudi sladkorji višji," je pojasnil.

Razlogov za vrhunsko kakovost jabolk je več, bistven pa je, kot poudarja Gregorič: "Da je bilo v letošnjem poletju precej dežja. To je naravna vlaga, naravni dež, ni potrebno namakanje in rastlina se čisto drugače obnaša pod naravno klimo kot z namakanjem."

Zaščita proti toči

Ob tem pa je med razlogi tudi, da ni bilo toče, sicer pa so vsi veliki nasadi opremljeni s protitočno zaščito. "To se tudi spodbuja že ob pripravi samih nasadov. Da so sodobni sadovnjaki opremljeni s sodobno infrastrukturo, kamor sodi tudi proti točna zaščita, ki je ključna za stalen, stabilen in kakovosten pridelek."

So pa letos dobro in kakovostno obrodile vse sadne vrste v Vipavski dolini – z izjemno breskev, marelic in kakija na legah, ki jih je prizadela pozeba.