Obdelovanje polja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Obdelovanje polja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Tretji protikoronski sveženj, ki ga je vlada poslala v državni zbor, tudi za področje kmetijstva prinaša finančno pomoč in olajšave, namenjene za omilitev posledic koronske krize v drugi polovici letošnjega leta. V finančno in nefinančno pomoč so vključeni določene predelovalne dejavnosti na kmetiji, kmečki turizem, tudi sektor vinarstva. V sveženj so tako vključene tudi birokratske olajšave pri panogah, kjer smo slabo samooskrbni. Med drugim naj bi omogočile postavitve rastlinjakov za pridelavo zelenjave tudi zunaj sezone.

Poleg tega sveženj prinaša tudi finančno pomoč za reinjekcijske vrtine za trajnostno rabo energije iz tople vode, pojasnjuje Jože Podgoršek, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu: "Iz tega naslova se predvideva financiranje reinjekcijskih vrtin iz podnebnega sklada, za zdaj je ocena potrebnih sredstev okoli pet milijonov."

Dviguje se prag dohodka, ki se šteje v obseg prve stopnje predelave na kmetijskih gospodarstvih, s 3500 na 7000 evrov. Do nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo bodo upravičene tudi turistične kmetije. Če bodo jeseni lahko izplačevali akontacije nekaterih plačil, kot so plačila za kmetije na območjih z naravnimi omejitvami, se to ne bo štelo v davčno osnovo za letošnje leto.

Za reševanje vinarskega sektorja, ki ima najmanj 20 milijonov litrov presežkov vina, so v tretjem protikoronskem svežnju predvidena tudi dodatna finančna evropska sredstva v vrednosti šest milijonov evrov. "Bodisi za krizno destilacijo bodisi za zeleno trgatev ali pa za zasebno skladiščenje vina," pojasnjuje Podgoršek.

Kmetijsko-gozdarska zbornica ukrepe pozdravlja, so pa želeli doseči še podaljšanje ukrepa finančnih nadomestil za izpad dohodka v sektorjih, ki imajo več kot 20-odstoten izpad. Za zdaj so to predvsem sektor govejega mesa, dopolnilne dejavnosti na kmetiji in sektor vina.

Kot pravi direktor zbornice Branko Ravnik, pričakujejo, da bodo ukrepi pomoči kmalu pripravljeni še za preostale panoge. Sicer pa je zbornica predlagala še en nefinančni ukrep. "Gre za poročanje o količini vrednosti hrane, dane na trg iz uvoza." Za to so v DZ poslali tudi amandma. Pogrešajo tudi ukrep promocije in koriščenje ukrepov EU-ja, kot je zasebno skladiščenje za mleko in meso.