Če bo predlog sprejet, bo na embalaži medu moralo pisati, od kod vse je med, ki je notri. Slovenija dodatno predlaga, naj se zapiše tudi odstotek medu iz posamezne države. Foto: Pixabay
Če bo predlog sprejet, bo na embalaži medu moralo pisati, od kod vse je med, ki je notri. Slovenija dodatno predlaga, naj se zapiše tudi odstotek medu iz posamezne države. Foto: Pixabay

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica komisije Miriam Garcia Ferrer, bo glede na predlog komisije po novem obvezno, da bodo pri mešanicah medu na etiketi zapisane države izvora. Vrstni red bo določil proizvajalec, je dodala.

Po trenutnih pravilih zadošča, da je zapisano zgolj, ali je med iz EU-ja ali gre za mešanico z medom iz tretjih držav.

Slovenija si sicer prizadeva, da bi bila na etiketi zapisana vsaka država posebej in kolikšen delež predstavlja med iz te države. To bi moralo veljati tako za članice EU-ja kot tretje države, je ob robu januarskega zasedanja kmetijskih ministrov EU-ja pojasnila ministrica Irena Šinko. Pri tem je Slovenijo podprlo še 19 drugih držav članic.

Slovenija opozarja na pomen porekla

Tudi na prihajajočem zasedanju Sveta EU-ja za kmetijstvo v torek v Luksemburgu bo Slovenija opozorila na pomen označevanja porekla medu v smislu spremembe pravil o označevanju porekla medu pri mešanicah medu v smeri navedbe tretjih držav, vključno z navedbo deležev, so se na današnji predlog Bruslja odzvali na ministrstvu.

"Transparentnost pri označevanju in posledično selektivnost potrošnika bi dolgoročno pripomogla tudi k preprečevanju potvorb medu. Hkrati pa bi taka preglednost okrepila položaj evropskih čebelarjev, ki si prizadevajo dati na trg pravi visokokakovostni med," so pojasnili za STA.

Tiskovna predstavnica komisije je pojasnila, da predlog ne predvideva zapisovanja deležev, saj bi to povzročilo "bistveno breme" za tiste, ki pakirajo med. "Ni analitične metode, ki bi omogočila določitev izvora, sploh pa preverjanje točnega deleža. Zato to ni vključeno v naš predlog," je poudarila Garcia Ferrer.

Spremembe tudi pri oreških in suhem sadju

Predstavljeni predlog komisije vsebuje še jasnejša obvezna pravila o označevanju porekla oreškov in suhega sadja, dozorelih banan ter obrezanega, predelanega in rezanega sadja in zelenjave, so sporočili v Bruslju.

Poleg tega bi bila na primer sadje in zelenjava, ki imata zunanje pomanjkljivosti, vendar sta vseeno primerna za lokalno in neposredno porabo, izvzeta iz izpolnjevanja tržnih standardov. Iz glavnih zahtev glede označevanja pa bi bili glede na predlog komisije izvzeti tudi proizvodi, namenjeni donacijam. Predlog vključuje še posodobljena pravila glede sadnih sokov, džemov in marmelad ter jajc.