Sadjarji so zaskrbljeni, ker zadrževalnik Vogršček še ni saniran. Foto: BoBo
Sadjarji so zaskrbljeni, ker zadrževalnik Vogršček še ni saniran. Foto: BoBo

Sadjarji in pridelovalci zelenjave iz Vipavske doline so se sešli z državnim sekretarjem na kmetijskem ministrstvu Antonom Harejem. Dela na namakalnem sistemu Vogršček, ki so se začela v 2020, so tik pred koncem. Vendar so se sodelujoči na sestanku – poleg Hareja so se ga udeležili predstavniki občin na Goriškem, civilne iniciative Vogršček, Sklada kmetijskih zemljišč in Kmetijsko gozdarskega zavodadogovorili, da bodo od izvajalca gradbenih del zahtevali, naj dejavnosti konča čim prej, v roku od dveh do treh tednov.

"Vegetacija zaradi nizkih temperatur še miruje, vendar bo sadno drevje v Vipavski dolini zacvetelo v roku treh tednov. Zato bi se lahko zgodila tudi pozeba, kot je bila v lanskem letu," je po sestanku v izjavi povedal specialist za sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Vasja Juretič.

V sredini februarja se je začela v akumulaciji znova zadrževati voda. Vendar te vode za oroševanje ne bodo uporabljali, saj je treba dela na zadrževalniku čim prej končati in narediti preklop, katerega gradnja je predvidena med 15. aprilom in 1. majem.

Dogovorili so se, da bodo zato za oroševanje uporabljali vodo, ki jo bodo v namakalni sistem črpali iz reke Vipave. Tako rešitev so sicer uporabili že lani za zalivanje polj za pridelavo zelenjave. Za črpanje bo sklad kmetijskih zemljišč pripravil urnik.

Pritisk v ceveh je prenizek

Uporabniki namakalnega sistema so ob tem opozorili, da je pritisk vode v namakalnih ceveh ob istočasnem večjem številu uporabnikov prenizek, če je voda le iz reke Vipave. Zato bi radi na namakalni sistem znova priključili tudi vodo iz Vogrščka, pa čeprav ta ne bo poln.

"Pomembno je, da se z deležniki pogovarjamo o tem, saj niti ena sezona ni enaka. Danes smo se s kmetijskimi strokovnjaki pogovarjali, da cvetenja sadnega drevja najmanj še tri tedne ne bo, zato smo sklenili, da bomo izvajalca del na zadrževalniku pozvali, naj pohiti in naredi priklop v roku treh tednov. To bi bila trenutno optimalna rešitev," je v izjavi po sestanku povedal Harej in dodal, da se bodo na to temo znova sešli čez tri tedne.

Zaradi dotrajanosti zadrževalnika Vogršček in obstoječega namakalnega sistema so po dolgih letih obljub leta 2020 začeli prenovo. Na ministrstvu za kmetijstvo, ki vodi sanacijo, so ob podpisu pogodbe za izvedbo prenove na začetku leta 2020 obljubili, da zaradi sanacije uporabniki namakalnega sistema ne bodo ostali brez vode.

Vendar se je v lanskih sušnih dneh zgodilo prav to, saj so morali vodo po obilnih spomladanskih padavinah najprej izčrpavati iz zadrževalnika, ob suši pa zaradi povečanega namakanja v zadrževalniku Vogršček ni bilo več vode. Po spomladanski pozebi sadnega drevja, ki bi bila lahko ob oroševanju sadnih dreves veliko manjša, je grozilo, da bodo brez pridelka morda ostali tudi pridelovalci zelenjave.

V skladu kmetijskih zemljišč so tedaj napovedali, da bodo morali zaradi pomanjkanja vode zapreti namakalni sistem. Ob tej napovedi so se odzvali ogorčeni pridelovalci zelenjave, po skupnem sestanku z lastnikom in upravljavcem Vogrščka in namakalnega sistema pa so vendarle poiskali rešitev.