"Padavin v bistvu ni bilo od novega leta, ni bilo niti snega, da bi pokril polja. Suša se že kaže na žitih," opozarja predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič. Foto: BoBo

K temu, da je trenutno stanje posevkov slabo, je prispevalo že neugodno vreme v jeseni. "Zaradi neugodnega vremena jesenska setev ni bila opravljena v optimalnem času. Tudi razrast ni bila optimalna in se žita niso primerno razrasla," je pojasnila kmetijska svetovalka, specialistka za poljedelstvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Murska Sobota Metka Barbarič.

Trenutno je na njivah vse zastalo, žita se ne razraščajo, tudi korenine se ne razvijajo, je dodala. Vzrok za to je suho vreme, padavin ni, dodatno k slabemu stanju prispevata veter in mraz. Vegetacija miruje že tri tedne, tudi mineralna gnojila, ki so jih nekateri kmetovalci že potrosili po njivah, ostajajo na površini in – ker ni padavin – ne delujejo.

Rastline postajajo zaradi mrzlega vetra in hladnih noči vijoličaste. Težave se pojavljajo tudi že na travnikih. Če se bo suša nadaljevala, bo škoda na ozimnih žitih in oljni ogrščici kljub otoplitvi še večja. "Če kmalu ne bo padavin, pričakujemo, da bo škoda še večja, pridelki bodo precej zmanjšani, verjetno od 30 do 40 odstotkov, morda celo več. Ta trenutek je namreč za rast rastlin najpomembnejša vlaga, te pa ni," je opozorila kmetijska svetovalka.

Padavin sicer po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati vsaj do konca naslednjega tedna, tako da se bo suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjevala. Obenem za prihodnji konec tedna kaže na vnovično ohladitev.

Sorodna novica "Povečati bomo morali samooskrbo in prehransko varnost"

Pomanjkanje padavin že od novega leta

Tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je v sredo zaradi suše izrazil veliko zaskrbljenost. "Padavin v bistvu ni bilo od novega leta, ni bilo niti snega, da bi pokril polja. Suša se že kaže na žitih," je pojasnil. A kmetje v tem trenutku po besedah Žvegliča nimajo česa storiti, le upajo lahko na čimprejšnji dež.

Na KGZS-ju so sicer zaskrbljeni tudi zaradi aktualnih zaostrenih razmer na trgu, ki so posledica vojne v Ukrajini. Ob zapiranju meja številnih držav za izvoz hrane zaradi vojne v Ukrajini mora tudi Slovenija "zelo hitro narediti določene ukrepe za izboljšanje samooskrbe in prehranske varnosti", je poudaril Žveglič.

Vpliv suše na kmetijsko pridelavo