Foto: David Pirnat
Foto: David Pirnat

Za MMC je pojasnil, da se s fotografskim aparatom pogosto odpravi na Šoštanjsko jezero, saj zelo rad fotografira živalski svet, predvsem sesalce in ptiče. Da so na jezeru opazili belolične gosi, je izvedel po naključju, zato se je hitro organiziral, v službi vzel dopust in se odpravil na fotolov za njimi.

Kot je pripisal, so bile ptice, ki jih je ujel v objektiv, brez obročka, če bo to potrdilo tudi Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS), bo to potrditev, da so iz divje populacije. V tem primeru bo to šele četrtič v 75 letih, da je pri nas potrjen obisk belolične gosi, ki sicer prihaja iz arktičnih krajev.

"Veseli smo lahko tako visokega obiska. Najverjetneje jih je zmotila kakšna vremenska fronta in so pristale pri nas," je dejal Pirnat, ki se fotografiranju vse intenzivneje posveča zadnji dve leti. Kot je dodal, se je odpravil tudi že na lov za klavžarjem, ki je izumrl pred 400 leti, vendar ga zdaj znova vzrejajo in vračajo v naravo. Ujel ga je čez mejo z Avstrijo, na avstrijskem Koroškem.

Pirnat je dva dni kasneje v Ankaranu v objektiv ujel še svetega ibisa.