Zaradi nesporazuma je moral Lenarčič eno ur krožiti nad letališčem v Dubaju. Foto: Matevž Lenarčič
Zaradi nesporazuma je moral Lenarčič eno ur krožiti nad letališčem v Dubaju. Foto: Matevž Lenarčič

Lenarčič, ki je zgodaj zjutraj poletel iz Združenih arabskih emiratov proti grškemu otoku Kreti, je po 12-urnem letenju moral zaviti z načrtovane poti in nepredvideno pristati v Hurgadi v Egiptu, so sporočili iz njegove ekipe.

Že na samem začetku, po vzletu, je zaradi nesporazuma s kontrolo letenja, ki mu ni dovolila leteti po pravilih vizualnega letenja, moral eno uro krožiti nad letališčem, in prilagoditi načrt njihovim zahtevam. V nadaljevanju je imel zelo neugoden čelni veter, ki je občasno pihal z močjo tudi nad 70 kilometrov na uro, in povzročil še dodatne pol ure zamude. Poleg tega so ga večji del poti spremljale neprijetne turbulence, zaradi katerih je bil polet izjemno naporen.

Ob tako slabih pogojih je bila povprečna hitrost letala pod 200 kilometri na uro, poraba goriva pa izjemno velika. Lenarčič je tako že po prvi tretjini poti ocenil, da ne bo dosegel Krete. Prva predvidena nadomestna postaja je bil Ciper, a ker se pogoji niso izboljšali, je tudi ta cilj kmalu postal neuresničljiv. Na koncu je prijavil tehnični pristanek v Hurgadi, kjer trenutno ureja dovoljenja za nadaljevanje poti proti Grčiji. V Portorožu ga pričakujejo konec tega tedna.