V slovenskem in evropskem kmetijstvu je le 6 odstotkov gospodarjev kmetij mlajših od 35 let. Foto: BoBo
V slovenskem in evropskem kmetijstvu je le 6 odstotkov gospodarjev kmetij mlajših od 35 let. Foto: BoBo

Mladi kmetje so na redni letni skupščine Zveza slovenske podeželske mladine opozorili na nizke odkupne cene domačih kmetijskih pridelkov. Ekonomski položaj kmetijstva je po njihovih navedbah tako kljub številnim ukrepom zaradi epidemije, denarni pomoči iz državne in bruseljske blagajne slab.

Nastja Gregorec in Žan Koroša sta odraščala na kmetiji, izobraževala sta se za druge poklice, pa vendar je njuna velika želja kmetovanje. "Nato sem hitro opazil, da nekaj manjka na kmetiji, da potrebuje še nekaj, in sem prišel na idejo, zakaj pa ne bi pripeljal na kmetijo slovenske avtohtone živali, in sem na kmetijo pripeljal štajersko kokoš in krškopoljskega prašiča," je za TV Slovenija povedal Žan. "In nekako tudi v prihodnje želiva stremeti k temu, da bi kmetijstvo približala tistim najmlajšim, ker pri njih se začne, da spoznajo, da na kmetiji ne samo smrdi in je veliko dela, ampak je enostavno dober način življenja," je dodala Nastja.

Kljub temu kmetovanje prinaša tudi številne izzive: okoljske, ekonomske in družbene, teh se mladi dobro zavedajo. "Potrebno je razumevanje, in ne samo zahteve. In če se že zahteva nekaj od kmetov, jim je treba tudi nuditi podporno okolje, ki jim bo zagotavljalo neki dostojen dohodek, nekaj, kjer bodo mladi, predvsem mladi, videli prihodnost," je povedala nova predsednica zveze Anja Mager.

Mladi kmetje si želijo biti slišani

Nova predsednica Zveze slovenske podeželske mladine je Korošica Anja Mager. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Nova predsednica Zveze slovenske podeželske mladine je Korošica Anja Mager. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Številke niso spodbudne, v slovenskem in evropskem kmetijstvu je samo 6 odstotkov gospodarjev kmetij mlajših od 35 let zato znatne denarne spodbude za naložbe mladih. "Mladi ne samo, da želijo prevzemati kmetije, želijo tudi zelo dobro sodelovati pri ustvarjanju kmetijske politike in ta stik želimo zadržati, zelo dobro poslušati njihove ideje in jih kolikor se da vključevati v naše koncepte," je v Gornji Radgoni povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

"Na sami nacionalni ravni zelo dobro sodelujemo tako z ministrstvom in kmetijsko-gozdarsko zbornico, velikokrat nas poslušajo in nas vključujejo v svoje dejavnosti, želimo pa si, da bi mogoče bili večkrat tudi slišani," je pred sprejetjem novega sedemletnega finančnega okvirja skupne kmetijske politike povedala novoizvoljena predsednica zveze podeželske mladine Anja Mager.

Novo vodstvo Zveze slovenske podeželske mladine