Foto: BoBo
Foto: BoBo

Lastnik kmetije je za Dnevnik povedal, da je zaradi dogajanja v šoku. Inšpektorica jim po njegovih besedah ni dala možnosti, da bi popravili, če je bilo kar koli narobe. "Po navadi inšpektor najprej opozori, izda ureditveno odločbo, zdaj pa so kar prišli in na odprtem pašniku, velikem tri hektarje, na silo naložili vseh 24 glav živine," je dejal. Zanikal je, da so bile živali shirane, je pa res, da so bile blatne, saj se je na mestu, kjer čakajo na priboljšek in kjer se napajajo, naredilo blato, je povedal. Ker odvzem dojemajo kot krajo, so na policijo vložili ovadbo.

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so bili z informacijami o odvzemu živali, kot poroča Dnevnik, precej skopi. "Govedo je bilo ograjeno na malem izpustu, ki je bil zelo blaten, brez dostopa do vode in hrane, brez dostopa do hleva oziroma suhega ležišča. Živali so bile prekrite z blatom in veterinarsko neoskrbovane," so navedli.

Po navedbah uprave je inšpekcija v preteklosti na kmetiji že vodila inšpekcijski postopek. Ker je ugotovila nepravilnosti, je izdala ureditveno odločbo, ob kontrolnem pregledu pa so bile nepravilnosti odpravljene. Tokrat je inšpektorica očitno ukrepala brez poprejšnjega opozorila, še navaja Dnevnik.

Kaj konkretno je rejec zagrešil, v inšpekcijskem zapisniku ne piše, prav tako ne, koliko živali je bilo odvzetih.

Večji inšpekcijski odvzem živali