Hiša, ki je preživela izbruh ognjenika. Foto: Reuters
Hiša, ki je preživela izbruh ognjenika. Foto: Reuters

Lava iz ognjenika se še vedno premika proti morju, a zelo počasi, tako da je vprašanje, ali bo sploh dosegla morje. Strokovnjaki svarijo, da bi lahko v primeru stika lave z morjem prišlo do kemijske reakcije, ki bi povzročila eksplozije, v ozračje pa bi se lahko izpustili strupeni plini. Tok lave, ki je širok 600 metrov, se je v četrtek premikal le še s hitrostjo štiri metre na uro, drugi tok pa se je že ustavil.

Strokovnjaki tudi ne morejo napovedati, koliko časa bo izbruh, prvi po 50 letih, še trajal – dejali so, da lahko tudi tedne ali celo mesece, zato je veliko izmed 85.000 prebivalcev otoka v negotovosti.

Prizori s turističnega otoka so presunljivi, saj je veliko območja prekritega s črno gmoto, mnoge hiše so uničene. A med njimi na enem izmed gričev stoji "čudežna hiša", ki ji lava ni mogla do živega. Kot poročajo tuji mediji, sta njena lastnika upokojena danska zakonca, ki pa Kanarskih otokov nista obiskala vse od začetka pandemije covida-19. Arhitektka hiše Ada Monnikendam je dejala: "Ko smo videli, da hiša ponosno stoji sredi vsega uničenja, smo vsi bruhnili v jok. Neverjetno je, da je ostala takšna, kot je." Hiša stoji v kraju El Paraiso, v katerem je uničena več kot polovica hiš, tudi tamkajšnja šola.

Oblasti so za vse, ki so ostali brez strehe nad glavo, kupile dve stavbi, da se bodo lahko vsaj začasno namestili vanje. Španski premier Pedro Sanchez je takoj po izbruhu ognjenika odpotoval na La Palmo, zaradi tragedije pa je tudi skrajšal obisk v New Yorku.