Na Otoku so izmerili rekordne temperature. Foto: EPA
Na Otoku so izmerili rekordne temperature. Foto: EPA

Po začasnih podatkih britanskega meteorološkega urada se je v državi prvič v zgodovini živo srebro dvignilo nad 40 stopinj Celzija in sicer na londonskem letališču Heathrow, kjer so ob 12.50 namerili 40,2 stopinji Celzija. Prejšnji rekord 38,7 stopinje Celzija iz leta 2019 je padel danes že malo pred novim rekordom, ko so v Chralwoodu namerili 39,1 stopinje Celzija.

Združeno kraljestvo se vse od prejšnjega tedna pripravljajo na vročinski pekel zaradi premikanja vročinskega vala proti severu Evrope. Že v ponedeljek so namerili 38,1 stopinje Celzija v Suffolku na vzhodu Anglije.

Britanske oblasti so pred dnevi razglasile rdeči alarm, opozorila o izjemni vročini so bila zdaj izdana za osrednji, severni in jugovzhodni del Anglije.

Zaradi hude vročine so težave tudi v prometu. Na londonskem letališču Luton so odpovedali polete in vlake, saj se je zaradi visoke temperature stalil oziroma ukrivil del vzletno-pristajalne steze, poroča BBC.

Po najtoplejši noči v zgodovini Združenega kraljestva so namerili tudi temperaturni rekord. Foto: Reuters
Po najtoplejši noči v zgodovini Združenega kraljestva so namerili tudi temperaturni rekord. Foto: Reuters

Vročinski val še teden dni

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je sporočila, da bi lahko vročinski val v Evropi danes dosegel vrhunec, a bodo še do sredine prihodnjega tedna temperature ostale višje od sedanjih in nad povprečjem glede na ocene računalniških modelov.

Generalni sekretar WMO-ja Petteri Taakas je opozoril, da nas v prihodnje čaka veliko večje število vročinskih valov zaradi podnebnih sprememb in segrevanja ozračja. "V prihodnosti bodo tovrstni vročinski valovi normalni in videli bomo še močnejše ekstreme," je dejal Taalas.

Pri WMO-ju zaradi visokih temperatur pričakujejo povečano število smrti med starejšimi in tistimi z obstoječimi zdravstvenimi težavami, pri tem pa še opozarjajo, da bodo nenehni vročinski valovi v prihodnje predstavljali izziv za zdravstvene sisteme zaradi preobremenjenosti.

Vročinska apokalipsa v Franciji

V Franciji, kjer so v mestu Nantes že v ponedeljek namerili 42 stopinj Celzija, se pripravljajo na "vročinsko apokalipso".

V preteklih dneh je moralo zaradi gozdnih požarov v državi svoje domove zapustiti več kot 30.000 ljudi in so zdaj nastanjeni v začasnih zatočiščih. Gironde, priljubljen turistični departma na jugozahodu Francije, je še posebej hudo prizadeto. Od prejšnjega torka je pogorelo kar 17.000 hektarjev območja.

"Na pamet mi pride le to, da je to pošast," je opisal divjanje ognjenih zubljev predsednik regije Jean-Luc Gleyze. "Je pošast kot hobotnica, raste, raste in raste in se širi na vse strani. Zaradi (visoke) temperature, vetra in pomanjkanja vlage v zrake je kot pošast, proti kateri se je zelo težko bojevati," je dodal.

Vremenoslovci sicer napovedujejo, da se bodo razmere v Franciji v prihodnjih dneh nekoliko ustalile.

Na Nizozemskem živo srebro do 39 stopinj Celzija

Na Nizozemskem so v ponedeljek potrdili najbolj vroč dan v letošnjem letu, ko so v Westdorpeju na jugozahodu države namerili 33,6 stopinje Celzija, danes naj bi bila temperatura višja še za šest stopinj Celzija.

Vročinski val se je že premaknil proti severu stare celine – v Belgiji in v Nemčiji pričakujejo 40 stopinj Celzija.

Na Portugalskem so medtem izmerili julijski rekord, kar 47 stopinj Celzija. Iz mesta na severu države Murça pa so zaradi gozdnih požarov evakuirali več kot 300 ljudi.

V Španiji je še vedno aktivnih najmanj 20 gozdnih požarov. Gori tudi na jugu Bosne Hercegovine in v Franciji.Foto: EPA
V Španiji je še vedno aktivnih najmanj 20 gozdnih požarov. Gori tudi na jugu Bosne Hercegovine in v Franciji.Foto: EPA

Unija bo zaradi požarov kupila dodatna letala za gašenje

Evropska unija je začela pogovore za nakup dodatnih letal za gašenje požarov, da bi se spopadla s povišanim tveganjem in vse pogostejšimi hudimi gozdnimi požari, je za agencijo Reuters v ponedeljek dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

"Letala bodo, tehnično gledano, kupile države članice, vendar jih bo v celoti financirala Evropska unija," je pojasnil komisar, ki ni želel izdati, katera podjetja bodo zagotovila ta letala, saj pogajanja še potekajo. Proračun EU-ja za civilno zaščito, ki državam pomaga pri preprečevanju kriz in odzivanju nanje, je sicer leta 2021 znašal približno 900 milijonov evrov.

Koordinacijski center za odzivanje na nesreče, mehanizem Evropske unije na področju civilne zaščite, trenutno omogoča napotitev 12 letal in enega helikopterja za gašenje požarov iz skupne flote rescEU. Toda zaradi pričakovanja, da se bodo potrebe po intervencijah le še povečale, bo EU investiral v dodatna letala za odzivanje na nesreče.

Lenarčič je dejal, da so letos prejeli že pet prošenj za pomoč flote rescEU, lani pa v celem poletju skupno devet, čeprav sezona požarov navadno lahko traja do septembra. EU je letos letala za gašenje požarov že poslala na Portugalsko, v Francijo in Slovenijo, v Grčijo pa napotila 200 gasilcev, ki pomagajo lokalnim ekipam.

Lani je bilo v EU-ju drugo najhujše obdobje gozdnih požarov doslej – zgorelo je več kot pol milijona hektarov površin. Glede na statistiko tudi letos ne kaže nič bolje.

EU bo kupila več letal za gašenje požarov