Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so neurja prizadela območja 46 občin, zaznali so več kot 100 dogodkov. Najhuje je bilo v občinah Zagorje in Rogatec ter Rogaška Slatina, kjer sta zaradi povečanega pretoka poplavljali reki Medija in Sotla, hudo je bilo tudi na Ptuju.

Meteorna voda je zalivala večinoma kletne prostore objektov in poplavila nekaj odsekov cest ter podvozov. Posledično so se v nekaj primerih sprožili zemeljski plazovi. Več cest je polovično ali popolnoma zaprtih.

Močan veter in udar strele je podiral drevje in odkrival strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov ter poškodoval napeljavo elektrodistribucije, zato je prišlo do izpadov dobave električne energije. S sanacijo posledic so imele delo gasilske enote in delavci cestnih, komunalnih, elektro- in drugih služb.

Na Ptuju poplavilo številne ceste in hiše

Poplave na Ptuju

S Ptuja poročajo o toči, na Koroškem je več podrtih dreves zaprlo cesto Dravograd–Črneče–Libeliče. Zaradi podrtega drevja je zaprta tudi cesta Kranj–Jezersko med Kokro in Spodnjim Jezerskim.

Bralci spletnih medijev poročajo o hudem neurju zlasti na Ptuju. Kot je na Twitterju poročal portal Neurje.si, je poplavilo središče Ptuja in številne objekte ter ceste. Na Kraigherjevi ulici je močan nevihtni piš, ki je v sunkih presegel 100 kilometrov na uro, odtrgal del strehe.

"Huda ura na Ptuju že kaže grozljivo sliko posledic. Na terenu so vse razpoložljive ekipe PGD-ja Ptuj. Tudi vse ekipe javnih služb so zunaj. Odstranjujejo padla drevesa, smetnjake, popravljajo drogove javne razsvetljave," pa je prek družbenega omrežja Facebook sporočila županja Ptuja Nuška Gajšek.

Na Koroškem so podrta drevesa po podatkih centra za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje ovirala promet na območju Dravograda, kjer je podrto drevje za nekaj časa zaprlo cesto Dravograd–Črneče–Libeliče in lokalno cesto Otiški Vrh–Cviterško sedlo. Obe sta zdaj že prevozni.

V Podkraju v občini Ravne na Koroškem je v daljnovod udarila strela in snela žice. Posredovali so delavci Elektra Celje.

Neurje je pokazalo zobe tudi na drugih območjih po državi, med drugim na Dolenjskem in v Beli krajini. Podrta drevesa so tako ovirala promet na cestah v občinah Novo mesto, Metlika, Dolenjske Toplice in Straža. Veter je odkril tudi streho poslopij prostovoljnih gasilskih društev Krško in Brestanica.

Neurja odkrivala strehe

Izpadi električne energije

Po podatkih Elektra Maribor je bilo brez elektrike kar 12.000 uporabnikov, najbolj je bilo prizadeto območje, ki ga oskrbuje razdelilna transformacijska postaja (RTP) Ptuj, in sicer na srednjenapetostnih izvodih Zavrč in Dornava.

Zaposlenim na Elektru Maribor je že uspelo zagotoviti ponovno oskrbo z električno energijo več kot 7.300 oziroma 61 odstotkom uporabnikov, ki jim je bila prekinjena oskrba zaradi poškodb na elektrodistribucijskem omrežju ob popoldanskem močnem neurju.

Prekinitve so poleg tega še na oskrbnem območju RTP Ljutomer, Rače in Sladki Vrh. Na Elektru Maribor si prizadevajo, da bi znova zagotovili oskrbo z električno energijo vsem uporabnikom.

V Kopru se je nevarno nagnil gradbeni oder

S policijske uprave Koper so sporočili, da se je zaradi vetra gradbeni oder ob nedokončanem objektu pri bazenu v Kopru nevarno nagnil in obstaja nevarnost, da se podre na pločnik in cesto. Ker sanacija ponoči ni mogoča, bo zaradi varnosti zaprta Piranska cesta v smeri od krožišča Semedela do krožišča za tržnico in desno na Zore Perello Godina do krožišča pri stadionu. Obvoz bo urejen.

Večje količine vode na cestah

Zaradi močnejših neviht z nalivi in sunki vetra lahko na cesti ostanejo večje količine vode. Promet se lahko upočasni, zato na prometnoinformacijskem centru pozivajo voznike, naj hitrost in način vožnje prilagodijo razmeram. Obenem pa opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

V ponedeljek še več padavin

Še več padavin se napoveduje v ponedeljek, ko bo tudi bolj sveže. Padavine, sprva tudi plohe in nevihte, bodo popoldne zajele notranjost Slovenije, zvečer pa tudi Primorsko in se zavlekle še v noč na torek. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju 19, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji.

Nekaj dežja je pričakovati še v torek, nato pa nas čakata dva po večini sončna dneva.