Toča v Krškem. Foto: Goran Rovan/Bobo
Toča v Krškem. Foto: Goran Rovan/Bobo

V večernih urah je močno narasla reka Cerknica, ki je poplavljala v v večjem delu doline, a trenutno upada in se bo ponoči vrnila v strugo. Močneje so narasle tudi reke v severnem, vzhodnem in deloma osrednjem delu Slovenije, tu prevladuje velika vodnatost. Drugod je vodnatost rek srednja, v južnem delu države pa majhna, opozarja Arso.

Po poročanju centra za obveščanje so v občini Cerkno obilne padavine v popoldanskih urah povzročile poplavljanje pritličnih prostorov pošte v Cerknem, enega stanovanjskega objekta in enega stanovanjskega objekta v kraju Gorenji Novaki. Posredujejo prostovoljni gasilci iz Cerknega in Novakov. V Bukovem so gasilci sanirali poškodovano ostrešje stanovanjskega objekta.

Zaradi dežja so močneje narasle tudi reke v zahodni, osrednji in severovzhodni Sloveniji, vodnatost rek na teh območjih je velika. Močno narašča tudi Selška Sora in se razliva na izpostavljenih mestih, navaja Arso.

Reke v južni Sloveniji še ohranjajo malo vodnatost. Zvečer bo ob nevihtah še mogoče poplavljanje zaledne in padavinske vode v več delih države.

Ponoči bodo reke večinoma začele upadati, vodnatost rek v zahodni, osrednji in vzhodni Sloveniji bo stala velika, drugod srednja, v južni Sloveniji pa večinoma majhna.

Čez noč se bodo padavine umirile

Na Gorenjskem so bili močnejši nalivi v Kranju in na meji ob Karavankah, močno je padalo tudi okoli Tolmina. V več krajih po državi je padala toča, vendar ni šlo za močnejšo oziroma omembe vredno točo, kot v Krškem, je za STA pojasnil dežurni prognostik na agencije za okolje (Arso) Uroš Strajnar.

Vreme naj bi se postopoma umirilo. "Do 20. ali morda do 21. ure pričakujemo še nekaj manjših lokalnih neurij oziroma padavin," je poudaril Strajnar. Zahodno od Slovenije ne nastajajo več nove nevihte, na skrajnem zahodu države pa se tudi deloma jasni. V prihodnjih nekaj urah bodo padavine ponehale, obeta pa se suh in sončen konec tedna, Arso navaja na Twitterju.

V severozahodni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji so se sicer okoli 18. ure znova okrepile nevihte, ki so se pomikale proti vzhodu. Po zadnjih podatkih Arsa je največja verjetnost pojava toče trenutno v južni polovici države, med drugim pa je padala v Ljubljani in okolici, na Gorenjskem in Dolenjskem.

Toča v Trnovem v Ljubljani. Foto: Rene Markič
Toča v Trnovem v Ljubljani. Foto: Rene Markič

Toča povzročila razdejanje v okolici Krškega

Krški župan Janez Kerin je pojasnil, da je nekaj centimetrov debela toča popoldne poškodovala strehe, avtomobile, okna, drevesa in seveda pridelke. Škodo je po njegovih besedah v tem trenutku nemogoče oceniti, saj so vse razpoložljive gasilske enote še na terenu. "Trenutno čistimo razdejanje, pokrivamo strehe in delamo vse drugo, da zaščitimo premoženje občanov," je dejal.

Največ škode je po njegovih besedah v naseljih Gora, Cesta, Dunaj, Trška Gora, Sotelsko, Sremič, Videm in stari del mestnega jedra Krškega. Škoda bo po njegovi oceni velika, zato bodo morali najverjetneje za pomoč zaprositi državo.

Sorodna novica Medved: Neurje je razdejanje povzročilo vse od Bovca do Prekmurja

Po do zdaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja regijskih centrov za obveščanje Brežice (11 dogodkov), Celje (134), Kranj (127), Ljubljana (14), Maribor (413), Murska Sobota (392), Nova Gorica (52), Novo mesto (2), Postojna (5), Ptuj (61), Slovenj Gradec (155) in Trbovlje (3). Tam gasilske in druge enote na terenu zaradi vetroloma žagajo in odstranjujejo podrta drevesa, prekrivajo odkrite strehe na objektih, zaradi poplav meteornih vod črpajo vodo iz objektov, ukrepajo zaradi poplav ob vodotokih, gasijo požare transformatorskih postaj zaradi udarov strel ter opravljajo druga tehnična opravila, so sporočili iz centra za obveščanje.

V kampih v Naklem, Čezsoči in v Šentjerneju so otroke na taborjenju zaradi vremenskih nevarnosti evakuirali na varno lokacijo. Zaznali so tudi več nenačrtnih motenj, omejitev ali prekinitev oskrbe z električno energijo ter prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov. Skupaj so za zdaj zaznali 1551 dogodkov. Na terenu je aktiviranih 295 prostovoljnih in
industrijskih gasilskih enot, od tega 10 poklicnih gasilskih enot.

Največ dežja je od 6. ure zjutraj padlo na Rogli, v Kranju, na Krvavcu, Hočkem Pohorju, v Ljubljani in na Jezerskem.

Posledice toče v Krškem


Slovenijo je zajelo najsilovitejše neurje letos

Ponoči se bo vreme umirilo

Ponoči se bo ozračje umirilo in nebo postopno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 17 stopinj Celzija. V petek bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo občasno nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj. V soboto in nedeljo bo sončno in spet bolj vroče, napoveduje Arso.

Toča v Leskovcu pri Krškem. Foto: MMC RTV SLO
Toča v Leskovcu pri Krškem. Foto: MMC RTV SLO
Slovenijo znova zajele nevihte