Nevladniki opozarjajo, da ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Foto: Reuters
Nevladniki opozarjajo, da ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Foto: Reuters

Poziv so na pristojno ministrstvo in upravo naslovili ta teden in ob tem spomnili na izkupiček peticije za odpravo jajc iz baterijske reje s polic največjih trgovcev v Sloveniji, ki je potekala pred enim letom in pod katero so zbrali več kot 13.500 podpisov, medtem ko je bil osnovni cilj kampanje zbrati vsaj 5.000 podpisov.

Peticijo so takrat naslovili na več trgovcev. Hofer in Lidl na trgovskih policah jajc iz baterijske reje sicer nimata od leta 2017, lani so se jim odpovedali tudi v Eurospinu. V Sparu so obljubili, da bodo tovrstna jajca s polic umaknili do konca leta 2020, Tuš jih bo iz asortimaja jajc trgovske znamke prav tako izključil do konca leta 2020, v Eleclercu pa bodo prodajo jajc kokoši iz baterijske reje, ki jih prodajajo pod svojo blagovno znamko, opustili do konca leta 2020, medtem ko se bo v celoti takšnim jajcem odpovedal do leta 2025. Na poziv nevladnikov za umik jajc iz baterijske reje se nista odzvala Mercator in Jager.

Cilj: Milijon podpisov v EU-ju
Trenutno sicer po pojasnilih društva in zavoda poteka zbiranje podpisov v okviru evropske državljanske pobude, imenovane Končajmo dobo kletk. Cilj evropske koalicije organizacij je do konca septembra zbrati milijon podpisov pobude po vsej Evropi in nato Evropsko komisijo pozvati k prepovedi reje rejnih živali v kletkah v vsej Evropi. Do 14. aprila so pod peticijo zbrali več kot 740.000 podpisov.

"Iz vseh teh razlogov se danes obračamo na vas s pozivom k ureditvi sistemske prepovedi baterijske reje kokoši nesnic v Sloveniji. Rezultati naše kampanje in intenzivna prizadevanja na ravni EU-ja kažejo, da je skrajni čas, da se tudi Slovenija jasno zaveže k odgovornejši politiki do rejnih živali ter po vzoru Avstrije in Nemčije pristopi k popolni odpravi baterijske reje v državi," so v pozivu ministrstvu in upravi zapisali v Društvu za zaščito živali Ljubljana in zavodu Danes je nov dan.

Poziv k popolni prepovedi baterijske reje
V društvu in zavodu od ministrstva in uprave pričakujejo, da bodo še v tem letu povezali zainteresirane deležnike v postopku priprave predloga postopne uvedbe popolne prepovedi baterijske reje v Sloveniji. "Ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Čeprav nobena reja, ki je namenjena množični proizvodnji, ni idealna za blaginjo živali, pa je vsekakor skrajni čas, da odločno rečemo ne vsaj baterijski reji. To je prvi korak k izboljšanju kakovosti življenja naših kokoši, ki ga zagotovo lahko naredimo že danes," so še poudarili v društvu in zavodu.