Nočne padavine so bile obilne, a jih je bilo manj kot v sredo prejšnji teden v Ljubljani. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Nočne padavine so bile obilne, a jih je bilo manj kot v sredo prejšnji teden v Ljubljani. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Za 100.000 evrov škode na ljubljanskih cestah, poškodovane šole in vrtci

V Gorišnici so gasilci prekrili 70 kvadratnih metrov ostrešja na stanovanjskem objektu. Na območju Kopra so gasilci odstranili vejo s cestišča, črpali vodo iz več kleti in posredovali ob grožnji, da bo voda porušila podporni zid v Butarih (to se na koncu ni zgodilo). V Šmarju pri Jelšah je strela udarila v objekt, pri tem poškodovala streho, prišlo je do izpada elektrike. Gasilci na območju slovenjgraške občine so zaradi močnega vetra posredovali na dveh lokacijah na Legnu, kjer je veter odkril strešno kritino. Na cesti proti Kopam pa so dežurni delavci cestnega podjetja Voc Celje s ceste odstranili več dreves, zaradi trenutnih razmer pa je cesta od Legna do Kop zaprta za ves promet.

O večjem številu različnih prijav poročajo iz Izole, Naklega, Postojne, Sežane (tam je bila poškodovana transformatorska postaja), Vidma, Vuzenice, Zreč, Jesenic in Vipave.

Ovire v prometu

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste je zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo. Na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami do osem ton.

Na glavni cesti Kobarid–Staro selo–Robič je promet na več odsekih oviran zaradi podrtega drevja. Prav tako na regionalni cesti Žaga–Kobarid, kjer promet ovira tudi kamenje na vozišču. Veter ovira promet tudi na Primorskem med Srminom in Kastelcem. Cesta Strmec–Mangart je zaprta zaradi zimskih razmer.

Na Primorskem vetrovno

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V višjih legah severne Slovenije že sneži. Foto: Arso/Twitter
V višjih legah severne Slovenije že sneži. Foto: Arso/Twitter

Danes (četrtek) bo deževno in vetrovno, napoveduje agencija za okolje (ARSO).

Nastala je precejšnja razlika v zračnem tlaku med območjem visokega zračnega tlaka nad vzhodno Evropo in ciklonom nad Sredozemljem, navajajo na agenciji za okolje in dodajajo, da bo močneje zapihal severni do severovzhodni veter, ki bo kot burja najbolj izrazit na Primorskem.

"Za Primorsko smo izdali opozorilo. Od danes ponoči do petka zjutraj bodo sunki burje na izpostavljenih legah dosegali hitrost od 100 do 120 km/h. Zelo vetrovno bo tudi drugje po Sloveniji, sunki vetra bodo po nižinah dosegali hitrost do 70 km/h. Precej močneje pa bo pihalo v višjih legah, kjer bodo sunki dosegali hitrost tudi nad 100 km/h."

Ob tem vremenoslovci opozarjajo, da se bo napoved najverjetneje še spreminjala, zato pozivajo, naj ljudje spremljajo opozorila. Burja bo v petek oslabela, ponehala pa šele v ponedeljek.

Snežna odeja na Vršiču, Kaninu

Sneženje do meje 1,5 kilometra

Sunki vetra v gorah so danes (četrtek) dosegli sto kilometrov na uro, v Bovcu do 80 kilometrov na uro. V gorah so razmere zimske, na Kredarici je zapadlo okoli 40, na Vršiču 15 centimetrov snega. Meja sneženja se je ponoči občasno spustila do 1500 metrov nadmorske višine.

V naslednjem tednu bo hladno, a predvidoma sončno

"Začela se bo tudi kurilna sezona. Najvišja temperatura zraka bo v naslednjem tednu dni večinoma od 10 do 15 °C, nekoliko topleje bo na Primorskem. Sprva jutra ne bodo posebno hladna, nato pa se bo temperatura zraka ob razjasnitvah spustila pod 5 °C," so še zapisali vremenoslovci in dodali, da bo v višinah najverjetneje tudi ves prihodnji teden s severnimi vetrovi dotekala hladna zračna masa, ki pa bo razmeroma suha, "zato si lahko obetamo kar nekaj sonca".