Nekateri kmetje si zaradi nepridiprava ne upajo požeti koruze. Foto: EPA
Nekateri kmetje si zaradi nepridiprava ne upajo požeti koruze. Foto: EPA

V zadnjem mesecu je zaradi dvajsetcentimetrskih palic na posameznem kombajnu nastalo od 5 do 15 tisoč evrov škode. Zaradi bojazni pred novimi primeri ponekod koruza ostaja na poljih. Direktor kmetijske zadruge Gornja Radgona Danilo Rihtarič ob tem poudarja, da imajo kombajni detektor, ki zaustavi stroj, če pride vmes železo. "Rostfraj pa je kovina, ki je detektor ne zazna."

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je ob tem dejala: "Tovrstna dejanja strogo obsojamo in bomo uporabili vsa pravna sredstva, da jih preprečimo in kmetom omogočimo, da kmetujejo." Dodala je, da je o težavah kmetov obvestila tudi notranjega ministra. O morebitnem finančnem nadomestilu nastale škode se s kmeti niso pogovarjali, niti je država ne more zagotoviti, smo slišali. Kmetje si predvsem želijo, da se agonija čim prej konča.

"V tem trenutku nismo opravili še nobene hišne preiskave, smo v fazi intenzivnega zbiranja obvestil, opravili smo več informativnih razgovorov. Vključili smo tudi določene laboratorije, ki za nas opravljajo preiskave in za zdaj je zadeva še v fazi preiskovanja," pa je dejal Aleksander Kreslin, komandir policijske postaje v Gornji Radgoni.

Še vedno pa preiskujejo tudi štiri podobne primere v letih 2017 in 2018.

Neznanec razburja radgonske kmete