Foto: BoBo
Foto: BoBo

Župani mestnih občin so se na nedavnem videokonferenčnem sestanku Skupščine Združenja mestnih občin Slovenije dogovorili, da bo danes v vseh mestnih občinah potekala akcija čiščenja okolja. Zaradi razglašene epidemije čistilna akcija, s katero obeležujejo minuli svetovni dan Zemlje, poteka individualno, med sprehodom v naravi.

V Ljubljani javno podjetje VOKA Snaga na sedežih četrtnih skupnosti zagotavlja vreče za smeti, rokavice in zaščitne maske, MOL pa prebivalce vabi, da se tudi sami udeležijo akcije in ob tem upoštevajo vse varnostne ukrepe v času epidemije. "Epidemija ni izgovor, da pozabimo na naše okolje," so pozvali na ljubljanski občini.

V Mariboru svoje občane pozivajo, da "naj bodo med kratkimi sprehodi v bližini svojih domov pozorni na manjše stvari, odpadke, odvržene v naravi, in s seboj prinesejo vrečke, zaščitne rokavice ter te odpadke varno poberejo", je za Radio Slovenija povedala koordinatorica mariborske občine Neva Pipan.

Ob vračanju domov bodo Mariborčani lahko vrečke odvrgli v svoje zbiralnike smeti, v koše za smeti na javnih površinah ali pa jih vse do zaključka akcije ob 18. uri prinesli na eno od številnih začasnih zbirnih točk, so zapisali na mariborski občini.

"Vsak dan lahko naredimo nekaj za naše okolje, za naše zdravje in za varnost naslednjih generacij," je zapisal koprski župan Aleš Bržan, ki je občane ob tem zaprosil, naj se na sprehod v naravi odpravijo z ustrezno zaščito, vrečkami in rokavicami, ter da na svoji poti poberejo manjše odpadke in jih odvržejo v najbližji koš za smeti.

Sprehajalci, ki bi naleteli na divja odlagališča ali večje kosovne odpadke, naj o tem obvestijo občinsko inšpekcijsko službo na brezplačno številko 080 44 49. Komunalno podjetje Marjetica Koper bo na nekaterih sprehajalnih poteh pozorna na morebitno povečano odlaganje in bo poskrbela za pravočasni odvoz. Sicer pa bo koprska občina skupaj z Marjetico Koper ob koncu epidemije pripravila večjo čistilno akcijo, so napovedali na portalu Ekopercapodistria.

V Celju je čistilna akcija v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih potekala od 9. do 12. ure. "S sodelovanjem v čistilni akciji smo dokazali, da imamo odgovoren odnos do okolja in da smo kot lokalna skupnost povezani tudi na področju prostovoljstva," so zapisali na tamkajšnji mestni občini.

Čistilna akcija je tudi tu potekala po krajevnih skupnosti in mestnih četrtih ter ob doslednem upoštevanju ukrepov za zajezitev koronavirusa, od ohranjanja medosebne razdalje do upoštevanja higienskih pravil, prostovoljci pa so na zbirnem mestu prejeli tudi vrečke in rokavice. Na celjski občini so ob tem opozorili, da akcija ni namenjena zbiranju kosovnih odpadkov iz gospodinjstev.

Čistilne akcije v slovenskih mestih

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek je tradicionalno akcijo napovedal po sprostitvi ukrepov, občane pa povabil, da si v sredo ali kak drug dan na dnevnem sprehodu nadenejo rokavice, vzamejo vrečo in poberejo smeti, ki jih najdejo.

Tudi v Kranju bodo večjo akcijo izvedli, ko bodo to dopuščale razmere, bodo pa danes predstavniki občine, civilne zaščite in njenih enot, Komunale Kranj, medobčinskega inšpektorata ter krajevnih skupnosti na terenu evidentirali z odpadki najbolj obremenjene točke, da bo poznejša čistilna akcija čim učinkovitejša.

"Ker množična zbiranja niso dovoljena, bomo le v manjši zasedbi in upoštevajoč vse predpisane zaščitne ukrepe pred okužbo v Kranju in okolici preverili prijave nepravilno odloženih odpadkov. Treba je ukrepati. Ob tem na pomoč kličem tudi občane: naj odpadkov ne odmetavajo v naravo, pač pa jih odnesejo s seboj in odložijo v primerne zabojnike ali ekološke otoke," je zapisal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Tudi v Novem mestu akcija poteka individualno, na velenjski občini pa predlagajo, da se akcije ne udeležujejo starejši, ampak raje mlajši in družine.

"Da damo sporočilo krajanom , da življenje kljub ukrepom in koronačasu poteka povsem normalno," je za Radio Slovenija enega od namenom akcije pojasnil predsednik novomeške krajevne skupnosti Mestne njive Iztok Zorko.

V Slovenj Gradcu pa je mestna uprava organizacijske podrobnosti prepustila pobudam v ožjih lokalnih ali delovnih okoljih, ki naj vzpostavijo dejavnosti in določijo postopke in načine varne izvedbe akcije.