Kemis trenutno pripravlja odvoz 800 ton odpadkov. Foto: Kemis
Kemis trenutno pripravlja odvoz 800 ton odpadkov. Foto: Kemis

Gradbena inšpekcija je odločila, da je v obratu Kemisa na Vrhniki črna gradnja tudi odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov, medtem ko prizidek k njej nima uporabnega dovoljenja, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal odvetnik vrhniške občine Tomaž Petrovič. Kemis v teh objektih ne bo smel opravljati dejavnosti.

Po Petrovičevih pojasnilih je treba po odločbah inšpektorata za okolje in prostor odprto nadstrešnico v enem letu odstraniti in v njej takoj prenehati opravljati dejavnost. Za prizidek k njej pa Kemis nima uporabnega dovoljenja, zato zanj prav tako velja prepoved opravljanja dejavnosti.

Novi dve delni odločbi je inšpektorat izdal, potem ko je že oktobra lani presodil, da je črna gradnja podzemni rezervoar za požarno vodo.

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je za Slovensko tiskovno agencijo sicer povedal, da odločbe gradbene inšpekcije, ki je pred kratkim zaključila ponovljen ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po velikem požaru leta 2017 obnovljeni objekti črna gradnja, še niso prejeli.
Na vrhniški občini, ki je bila prav tako stranka v postopku, je medtem župan Daniel Cukjati za STA povedal, da še čaka na poročilo odvetnika.

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so med drugim celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem.

Že avgusta lani je sicer gradbena inšpekcija ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja za požarno vodo Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije omenjeni objekti reciklažnega centra, ki so bili obnovljeni po požaru, črna gradnja, in Kemisu takrat naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih.

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor septembra odločbo inšpektorata odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Oktobra je inšpektorat izdal novo delno odločbo, s katero je ponovno ugotovil, da je podzemni rezervoar črna gradnja, zato ga mora Kemis odstraniti do 15. aprila. Postopek v primeru drugih dveh objektov pa je tekel naprej in se zaključil pred kratkim.

Inšpektorat je zaradi dejstva, da je podzemni rezervoar črna gradnja, že naložil odklop vode in elektrike za ta objekt. V sredo je Elektro Ljubljana Kemisu odklopil elektriko na celotnem kompleksu, danes pa po poročanju Radia Slovenija podjetje znova razpolaga z elektriko na vseh objektih, razen na rezervoarju. Inšpektorat pa je od komunale Vrhnika zahteval tudi, da Kemisu v roku desetih dni odklopi vodo.

Inšpekcija ustavila Kemis

Kemis: Brez elektrike smo, skladiščimo pa nevarne odpadke

Iz Kemisa so sporočili, da imajo trenutno najbolj urejen in varnostno opremljen zbirni center za odpadke v Sloveniji, verjetno tudi v regiji, poteze inšpektorata za okolje in prostor pa so označili za popolnoma nerazumne. Inšpektorat je namreč od komunale Vrhnika zahteval, da Kemisu v desetih dneh odklopi vodo, od Elektra Ljubljana pa, da odklopi elektriko.

Elektriko so jim izklopili v sredo okoli 14. ure brez vnaprejšnjega opozorila. Direktor Boštjan Šimenc je pojasnil, da jim odločba o izklopu elektrike ni bila vročena, ampak so se ponjo odpravili sami.

"Kljub temu da je bilo treba elektriko izklopiti zgolj na manjšem delu celotnega kompleksa, kjer niso skladiščeni nevarni odpadki, so jo izklopili v celotnem kompleksu. Tudi v delu, kjer skladiščimo nevarne odpadke, in to deset dni pred rokom za izvršitev odločbe," so navedli.
Odločbe gradbene inšpekcije, ki je pred kratkim končala ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po požaru obnovljeni objekti črna gradnja, še niso dobili, je pa po Šimenčevih besedah položaj zdaj bistveno drugačen kot avgusta lani.

Tedaj je gradbena inšpekcija ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra črna gradnja, in Kemisu naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih.

Šimenc je ob tem poudaril, da so jim lani pustili priklopljeno vodo in elektriko z jasno nalogo, da podjetje poskrbi za nevarne odpadke v obratu. "Kaj bomo zdaj s temi odpadki, ne vem. Ob izklopu elektrike zanje ne moremo poskrbeti," je bil jasen.

Javni pismo okoljskemu ministrstvu

Na ministrstvo za okolje in prostor je Kemis tudi naslovil javno pismo, v katerem sprašuje, kako bo ministrstvo pojasnilo, če pride do samovžiga ali do požara nevarnih odpadkov v Kemisu. Šimenc je pojasnil, da sicer izvajajo vse ukrepe, da do požara ne pride.

Napajajo se z izrednim napajalnikom in izvajajo požarno stražo z gasilci, ki so zaposleni v podjetju. Pred obratom je tudi avtocisterna, je dodal. Ob tem je dodal, da imajo v bazenu shranjenih 400 kubičnih metrov vode, kar bi v primeru požara zadostovalo za začetno gašenje. Kako bi gasili naprej, še ne ve.

Kemis sicer v skladišču trenutno pripravlja odvoz 800 ton odpadkov, približno 70 odstotkov je nevarnih. Ministrstvo v podjetju tudi sprašujejo, kako bodo pojasnili, da bo Slovenija ostala brez pomembnega objekta za ravnanje z odpadki, ki skrbi za odstranitev več kot četrtine slovenskih nevarnih odpadkov.

"In kako boste pojasnili delovanje organa, če pride do nenadzorovanega vpliva nevarnih odpadkov na okolje, ki se bodo spet začela kopičiti na dvoriščih slovenskih podjetij in drugih institucij," so v pismu še zapisali v Kemisu.

Elektro Ljubljana prejel odločbo v ponedeljek

V Elektru Ljubljana so pojasnili, da so odločbo inšpektorata za okolje in prostor prejeli v ponedeljek, naložen pa jim je bil odklop nelegalnega objekta C oz. bazena z vodo za gašenje. Ob odklopu so v sredo Kemis s tem tudi seznanili in jim pokazali odločbo.

"Niti inšpekcijska odločba niti veljavna zakonodaja nam ne nalagata, da moramo v primeru izvrševanja odločbe inšpekcijskega zavezanca vnaprej opozoriti ali da moramo odločbo izvesti zadnji dan dovoljenega roka," so ob tem poudarili in pojasnili, da so distribucijska podjetja zgolj izvrševalec odločbe inšpektorata in v nobenem primeru niso pristojna presojati utemeljenosti ali smotrnosti odločitve.

Glede očitkov, da so bili dolžni elektriko izklopiti zgolj na manjšem delu kompleksa, pa so v Elektru Ljubljana pojasnili, da objekt C nima svojega merilnega mesta, svojih varovalk in svojega števca, zato so odklop pravilno izvršili na edini mogoč način, torej z odklopom edinega merilnega mesta, iz katerega se napajajo vsi objekti.

Na GZS za začasno zaustavitev inšpekcijskih ukrepov v zvezi s Kemisom

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da so ukrepi inšpektorata za okolje in prostor glede po požaru leta 2017 obnovljenih objektov v vrhniškem Kemisu nerazumljivi in nesorazmerni in opozarjajo na škodo za celotno gospodarstvo.

V GZS-ju so opozorili, da so v Sloveniji odpadki postali izjemen problem, z njim pa se v državi nočemo soočiti. "Ne samo, da ne razvijamo infrastrukture za ravnanje z odpadki, temveč jo drastično poslabšujemo," so dodali.

Namesto samozadostnosti pri ravnanju z odpadki se v javnosti po opozorilih GZS-ja vse pogosteje vrstijo pozivi, naj odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih in podjetjih, izvozimo, češ naj se z njimi ukvarjajo drugi. Ker pa tudi druge države zmanjšujejo prevzem tujih odpadkov, se ti v Sloveniji kopičijo, kar povzroča vrsto tveganj in nevarnosti za okolje in ljudi.

Da kot družba in država ravnamo splošno družbeno neodgovorno, se je po prepričanju zbornice potrdilo tudi v sredo, ko so vrhniškemu Kemisu prekinili dobavo elektrike in mu napovedali odklop vode. "Državni organi so začeli izvajati te skrajne ukrepe, kljub temu da se na lokaciji podjetja trenutno nahaja 800 ton nevarnih odpadkov. S tem so ogrozili varnost in zdravje ljudi in okolja," so posvarili.

Po ugotovitvah GZS-ja postopki odklopa elektrike in vode potekajo z neverjetno naglico, čeprav vloge Kemisa za legalizacijo objektov po njihovih navedbah še nihče ni vzel niti v obravnavo. "To je presenetljivo, saj je Kemis pod stalim nadzorom inšpektorata za okolje in prostor, ki je redno spremljal tudi ukrepe podjetja za sanacijo objektov po požaru. Del sanacije je bila tudi nadgradnja požarne varnosti z izgradnjo rezervoarja požarne vode. Ravno to izboljšanje je inšpektorat razglasil za črno gradnjo, ki naj ga podjetje odstrani," se čudijo v zbornici.

Zato so osupli nad takim potekom dogajanja, saj so navedeni ukrepi "nerazumljivi, preuranjeni in nesorazmerni glede na škodo, ki bo povzročena tako podjetju Kemis kot širšemu slovenskemu gospodarstvu in gospodinjstvom, ki se bodo soočili z vprašanjem, kako varno odstraniti nevarne odpadke".